Новият щам на COVID-19 до голяма степен блокира Великобритания и

...
Новият щам на COVID-19 до голяма степен блокира Великобритания и
Коментари Харесай

Акад. Петрунов: Няма да има нужда от преработване на ваксината

Новият вариант на COVID-19 значително блокира Англия и Европа що се отнася до превоза. Според имунолога акад. Богдан Петрунов появяването на този вариант не би трябвало да ни изненадва и няма съображение за суматоха.

" Това е изцяло естественият постепенен път за развиването на вирусите, които мутират непрестанно. Става въпрос за нов вид на съществуващия към този момент вирус. Това, което има значение от здравна позиция, е това, че новият вариант има по-голяма опция да се популяризира. Досега репродуктивното число беше към 1-1.2, в този момент се е оказало, че то ще се увеличи с 0.4. Тоест, един човек ще заразява един или двама души ", каза в ефира на акад. Богдан Петрунов.

Според него новият вариант евентуално към този момент е пристигнал и в България. 

По думите на акад. Петрунов няма да има потребност от преправяне на имунизацията, защото имунитетът, който тя основава е задоволително ефикасен с оглед настъпващите разновидности. " Във вируса има така наречен " консервативни елементи ", които не подлежат на смяна и мутират извънредно мъчно и рядко. Ваксината е основана на тези белтъчни съставки и ние няма за какво да се тревожим. И до момента данните демонстрират, че няма съображение да се съмняваме в успеваемостта на имунизацията към този момент ", сподели той.

Имунологът напомни, че с цел да има резултат от имунизацията би трябвало да минат най-малко три-четири месеца, с цел да се сътвори групов имунитет.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР