Новият шеф на златната кокошка“ Български спортен тотализатор Георги Тарлеков

...
Новият шеф на златната кокошка“ Български спортен тотализатор Георги Тарлеков
Коментари Харесай

Новият шеф на тотото работил за Маргините

Новият началник на „ златната кокошка “ Български състезателен тотализатор Георги Тарлеков се оказа продънен тъкмо толкоз, колкото се чака от предопределение на ПП-ДБ! Източник на Narod.bg от Агенция „ Митници “ разкри, че преди години „ великият финансист “ е бил изпъден от редиците им поради корупционни практики.

Времето, прекарано в организацията, обаче, Тарлеков тактично премълчава в своята професионална автобиография, в която се мъдри сбитата информация, че на локалните избори през 2011 година е бил член на общинската изборна комисия в Брезник, демонстрира регистърът на ЦИК.

В биографията си Георги Тарлеков премълчава и различен факт – че е бил кандидат-кмет на „ Люлин “ от ГЕРБ, само че когато научил, персонално Бойко Борисов го изхвърлил от листата.

Най-пикантната история към пишман шефа на Българския състезателен тотализатор е, че преди време е бил финансов шеф на компания от обръча на босовете от СИК Красимир и Николай Маринови – Маргините. Става дума за сдружение, което се занимава в бутилиране на минерална вода. И познайте- и отсам изхвърчал с 200, още веднъж за плетене на схеми зад тила на притежателите, безапелационен е информаторът на Narod.bg.

Според данните в ГДБОП има цялостен куп разработки против него Георги Тарлеков, остава въпросът за какво министърът на спорта Димитър Илиев от ПП-ДБ го пробута за началник на тотото?

Narod.bg напомня, че някогашният началник на отдел „ Финанси “ в столичния Район „ Слатина “ Георги Тарлеков все още върти финансите на регион „ Връбница “.

Както Narod.bg пръв писа, през октомври 2022 година КПКОНПИ уличи в корупционни практики и спор на ползи точно Георги Тарлеков, както и Милена Алексиева, която по това време е работила също в Район „ Слатина “ на служба финансов инспектор.

След като са били заковани пред районния кмет, двамата бързо излезли в 6-месечни болнични, оставяйки чиновниците на районната администрация без заплати и опция за оперативни счетоводни интервенции.

Въпреки това синият кмет на „ Слатина “ Георги Илиев не ги дал на прокурор и двамцата отишли на същите позиции в регион „ Връбница “ по живо, по крепко.

Междувременно „ Сега “ заяви, че с изключение на несъгласувани с всички сътрудници в ръководството, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и противозаконни.

Министрите на стопанската система Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев са прекратили предварително договорите на назначените в бордовете представители в нарушаване на Закона за обществените предприятия. Той разрешава предварителното преустановяване на договорите единствено в избрани случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при тотото.

Това демонстрира оповестените в делата на двете сдружения документи към предстоящото регистриране на новите бордове. Агенцията по вписванията още не е отразила измененията в управлението на двете компании (на БСТ даже спря вписването поради липса на единодушие от финансовото министерство), само че двамата министри към този момент се похвалиха с взетите решения. Правните учредения, на които са издадени те, обаче нямат нищо общо със спазването на законовите условия, разясняват адвокати.

Законът за обществените предприятия е специфичен закон, който дефинира спомагателните условия за ръководството на обществените сдружения. Той бе признат след дълго координиране с Организацията за икономическо съдействие и развиване и бе едно от изискванията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от главните аргументи за приемането на закона бе точно непрекъснатото политическо кадруване в държавните сдружения и непрозрачното и непрофесионално ръководство. За да се избегне това, бе въведено условие за наложителни състезания при назначение в бордовете.

Законът планува и експлицитни правила за предварителното преустановяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия – смърт; подаване на молба за освобождаване; справедлива неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца; наказание за осъществено съзнателно закононарушение от общ характер; несъответственост с условията по закона; тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните задължения; влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи или при несъблюдение на заложените индикатори в утвърдената бизнес стратегия. Тези условия са детайлизирани в допълнение и в правилника за използването му.

И министър Богданов, и министър Илиев въобще са пропуснали този текст, като че ли той не съществува.

В решението си за промяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи текстове в Закона за обществените предприятия, като да вземем за пример от какъв брой души е формиран борда и кой е оправомощен да взима решения за ръководството на сдружението, само че въобще не загатва нито едно от основанията за предварително преустановяване.

По подобен метод е работил и спортният министър Илиев – той се аргументира с няколко закона – за физическото образование и спорта, за хазарта, като и за обществените предприятия, само че не сочи нито едно съответно съображение за предварително преустановяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това съображение и какво ще се случи с настояването за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо причини на процедура демонстрира какъв брой жертван е замисълът да се подсигурява без значение и професионално ръководство на държавните компании, разясняват специалисти. Едноличните решения за промени идват след лишили няколко месеца старания за осъществяване на състезания в сдруженията.

Част от състезанията бяха провеждани от Агенцията за обществените предприятия и надзор, като претендентите са се явявали на два изпита – писмен и вербален. Справка в уеб страницата на организацията демонстрира, че за обявените  места за самостоятелни членове на борда на ДКК е имало общо 9 претенденти.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на шефовете – Венцислав Димитров, самостоятелен, Костадинка Кърджиева, самостоятелен, и трима представители на страната, също явявали се на конкурс – Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с контракти от 2 декември 2022 година, като по закон договорите са най-малко 3 години. На тяхно място са назначени краткотрайно 5-тима нови членове на борда със период на мандата до осъществяване на конкурс, само че не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на собствен ред взе решения за предварително преустановяване на договорите на трима представители на страната – Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи краткотрайно управление. Тези контракти са още по-пресни – от 31 май 2023 година За тотализатора сега тече конкурс за избор на самостоятелни представители в борда.

ЗАПЛАТИ

Много забавен е и въпросът със заплатите на членовете на новия ръб на ДКК. От икономическото министерство оповестиха, че заплатите са понижени с близо 50% – и за борда, и на новия изпълнителен шеф. Не е ясно по какъв метод е станало това, тъй като в решението за размера на възнагражденията се препраща към общите правила за съставяне на възнагражденията в обществените предприятия. Те остават непроменени към този момент и таванът е висок – лимитът за заплатата на изпълнителните шефове в държавните АД-та е 18 МРЗ, или 14 040 лева

От ММС също оповестиха понижаване на възнагражденията на членовете на УС на тотализатора, въпреки да не прецизираха с какъв брой.

/narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР