Новият сериал с Тоби Джоунс по британската ITV се превърна

...
Новият сериал с Тоби Джоунс по британската ITV се превърна
Коментари Харесай

Сериалът, който накара цяла Англия да се възмути от един от най-големите съдебни скандали

Новият сериал с Тоби Джоунс по английската ITV се трансформира не просто в шлагер за феновете, само че и в същински политически феномен.

Създаден по автентичен случай, " Mr Bates vs The Post Office " излезе в първите дни на януари 2024 година и провокира голяма вълна от публично отвращение.

Това е историята на една от най-невероятните истории на правосъдна неправда, засегнала стотици души.

Абсурдният проблем буквалносъсипва живота и здравето на над 700 мъже и дами, които са работили като мениджъри на местни пощенски офиси в градове из цялата страна. Всеки от тях е упрекнат в заграбване на служебни средства, без действително да е направил каквото и да е закононарушение.

Причината се оказва техническа неточност в софтуерна система за счетоводство, направена от японския колос Fujitsu по социална поръчка на Англия.

Бъг в системата я кара да генерира неверни данни и да начислява несъществуващи огромни загуби.

Вместо да ревизират какво не е наред с IT-продукта, Пощите стартират да трансферират виновността на своите местни мениджъри, като унищожават репутацията и професионалния им живот. Това продължава цели 16 години - от 1999 до 2015, като сигналите за механически нередности са подценявани от висшето управление.

Около 230 души са вкарани в пандиза по каузи за кражба, машинация и подправяне на документи. Присъда " отнемане от независимост " е издадена даже против бременна жена.

Някои от жертвите са доведени до банкрут - без да са отговорни за нищо - поради загубата на работата си и огромните правосъдни разходи в опита да се защитят против неоснователни обвинявания в заграбване на пари.

Сериалът " Mr Bates vs The Post Office " споделя историята на един от тях - Алан Бейтс (в ролята: Тоби Джоунс). Той се трансформира в същински воин поради безотказните си старания да изобличи грешката и да стигне до заслужено решение.

За първи път той открива, че нещо не е наред, когато счетоводството му демонстрира загуба от 6000 паунда. Той отхвърля да ги възвърне с персонални средства, както упорства Пощенската работа, тъй като е уверен, че не е отговорен за хипотетичната липса.

Договорът му е преустановен, а това води и до банкрут на магазина, който ръководи със брачната половинка си. Бейтс обаче не се отхвърля от битката си и стартира дългогодишна акция в търсене на правдивост.

За страдание, не всички негови сътрудници доживяват досега, в който тя въпреки всичко настава.

Четирима от жертвите на абсурда изпадат в толкоз огромно обезсърчение, че се самоубиват.

Общо 33 души, наказани по сходни каузи, умират преди да се разкрие каква е истината и да получат обезщетение.

Чак през 2019 година Върховният съд на Англия стига до извода, че виновността за загубите не е човешка, а се дължи на софтуерна неточност.

Решението принуждава държавното управление да направи своя инспекция по случая, само че 3 година по-късно единствено 93 от погрешно наказаните мъже и дами са с анулирани присъди. Останалите самостоятелни проблеми към момента се ревизират от службите с движение, което наподобява прекомерно постепенно.

Целият скандал минава без изключително медийно внимание на фона на всички останали политически проблеми в страната - досега, в който се появява сериалът на ITV.

Той провокира както публичното внимание, по този начин и шерването на персоналните разкази на десетки други хора, наранени от случилото се.

До ден сегашен нито един от основните мениджъри на английските Пощи не е разследван поради допускането на толкоз огромна неточност.

Заради мощния публичен отзив от " Mr Bates vs The Post Office " преди дни някогашната директорка на администрацията Пола Венелс беше принудена да се откаже от връчения ѝ медал на " Кавалер на Британската империя ". Именно в нейния мандат като началник на службата са заведени множеството каузи поради хипотетичните " измами ".

" Защо, по дяволите, трябваше да чакаме да излезе сериал? ", се питат мнозина от хората във Англия, които недоумяват по какъв начин може съдът и държавното управление още да не са дали заслужено отмъщение на жертвите.

Премиерът Риши Сунак назова случилото се " една от най-големите несправедливости в историята на страната ни ", като даде обещание да предложи законови промени за по-бързо оневиняване и компенсиране на жертвите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР