Новият селекционер на националния отбор Младен Кръстаич навярно се е

...
Новият селекционер на националния отбор Младен Кръстаич навярно се е
Коментари Харесай

Тънките сметки още държат футбола ни далеч от Европа

Новият селекционер на националния тим Младен Кръстаич вероятно се е хванал за главата от действителността, която завари в българското състезание. Сърбинът няма по какъв начин пълноценно да следи футболисти от водещите ни тимове - " Лудогорец ", " ЦСКА-София " и " Левски ", по простата причина, че те не играят. А не играят, тъй като клубовете си отсрочват мачовете от Първа лига поради присъединяване си в европейските клубни шампионати.

В началото на сезона тази " мода " я вкара " Левски ", откъдето настояха да не играят против " Славия " в III кръг и " Черно море " в IV кръг. Уж с претекста, че имат доста контузени играчи и не смогват на два фронта. Всъщност съществено контузен се оказа единствено Ивелин Попов. А в действителност концепцията на треньора Станимир Стоилов бе футболистите му да са свежи за дуелите с ПАОК и по-късно с " Хамрун Спартанс ".

Примерът бе последван първо от " Лудогорец ", а накрая и от " ЦСКА-София ", които също си отложиха по две срещи. Така досега към този момент за 6 дуела ще се търсят други дати. И това към този момент е 

 

с един отсрочен мач повече спрямо сезон 2021/22

 

Тогава резултатът от отлаганията бе противоречив - най-голяма изгода имаше за " ЦСКА-София ", който се пребори за групите на Лига на конференцията (ЛК). Същеременно " Лудогорец " не съумя да влезе в Шампионската лига (ШЛ) и отиде в груповата фаза на Лига Европа, само че не поради отлаганията, а тъй като отпадна в плейофа на ШЛ. За " Локомотив " (Пд) и " Арда " пък необикновен смисъл цялото това упражнение нямаше.

Как е в този момент? Треньорът на " Левски " Станимир Стоилов разгласи преди реванша против " Хамрун ", че мачът с " Лудогорец ", плануван за 14 август, няма да се играе в този момент. Явно с настройката, че малтийците ще бъдат преодолени и отборът му ще се готви за плейоф за ЛК. " Ако би трябвало, ще отложим цялото състезание, единствено да стигнем до групите! " Левски " има потребност от тези пари ", сподели помпозно Стоилов. Е, тези сметки излязоха криви. 

Впрочем, оказа се, че " Лудогорец " също не е избрал печелившата тактичност и множеството отмора не донесе триумф против " Динамо " (Загреб).

Засега като че ли най-умно се оправят в " ЦСКА-София ". В началото оттам държаха да си играят мачовете по стратегия. Даже треньорът Саша Илич изясни: " Разполагам с 25 футболисти, играем през три дни, би трябвало да играят всички ". Но след това той и екипът му решиха, че е добре към този момент да се пропусне гостуването против " Ботев " (Пд) от V кръг и това донесе успеха над " Сейнт Патрикс " в Ирландия. Тепърва ще се види резултатът от отлагането на мача с " Локомотив ", също в Пловдив, върху плейофа против " Базел ".

Ако се вгледаме в близките балкански страни, се оказва, че

 

подобен цирк с отлагания има единствено в България

 

Връщаме се към Кръстаич, който елементарно може да съпостави ситуацията тук с това в родната Сърбия, където " Цървена звезда " и " Партизан " са отсрочили единствено по един мач. В Турция и Румъния пък шампионатите си вървят по стратегия (б.р. - в Гърция стартира този уикенд). А нали тъкмо прилежащите страни са ни аршин до каква степен сме стигнали с догонването на европейския футбол.

Отговорът е - до средата! Защото в огромните шампионати и даже в тези от Централна Европа никой не мисли за отсрочване. Там са се настроили на цикъл от два мача седмично. Същият, за който Станимир Стоилов обясняваше преди няколко месеца, че е ключът към триумфа на " Левски ".

Да не приказваме, че по този начин се генерира още един проблем - новите дати за отсрочените дуели. Затова и евентуално ще се стигне до мачове през декември, по време на Мондиал 2022, а нищо чудно даже и да има планувани чак за идната година. Както стана с дуели на " Лудогорец " и " ЦСКА-София " от 2021 година, играни на 13 февруари 2022-ра.

И не е ясно какъв брой още неуспеха в Европа би трябвало да има, с цел да се проумее, че потенциалът на футболистите в България, колкото и да е дребен, би трябвало да се употребява на 100%, в случай че се преследва някакъв действителен напредък и равняване с останалите в евротурнирите. Вместо  играчите да бъдат защитавани като писани яйца и да ги пазят единствено за " европейската сцена ". Още повече че това е началото на сезона и се допуска, че всички са свежи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР