Новият руски пътнически самолет MС-21 ще струва за руските авиокомпании

...
Новият руски пътнически самолет MС-21 ще струва за руските авиокомпании
Коментари Харесай

Новият руски пътнически самолет щe струва наполовина на съпоставимите модели на Boeing и Airbus

Новият съветски пътнически аероплан MС-21 ще коства за съветските самолетни компании към 3,2 милиарда рубли за един аероплан. Това споделя пред " Ведомости " източник от държавните структури, осведомен детайлно с плана. Посочената цена е наполовината на цената на съпоставимите модели самолети на Boeing и Airbus.

По думите на генералния шеф на " Ростех " Сергей Чемезов, страната ще субсидира закупуването на тези самолети от съветски самолетни компании, заради което в действителност цената им ще се намали.

Чемезов също по този начин разяснява, че цената на новите пътнически самолети MС-21 за " Аерафлат " и другите съветски авиопревозвачи ще бъде доста под пазарната. " Това е целенасочена стъпка от страната, която желае да понижи тежестта върху самолетните компании и надлежно върху пасажерите, защото цените на билетите включват и лизинговите заплащания ", разяснява генералният шеф на " Ростех ". Той прибавя, че това се прави за развиване на вътрешните авиопревози.

А ръководителят на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК, конструкция на " Ростех " ) Юрий Слюсар, в изявление за " Ведомости " преди повече от година оцени каталожната цена на MС-21 на $97 милиона. Това е 6,8 милиарда рубли по курса на рублата към $ все още на изявлението и 7,3 милиарда рубли понастоящем. Това значи, че страната понижава цената на самолетите за локалните (руските) самолетни компании с повече от 50%.
 С какъв брой пътнически самолети разполага Русия
С какъв брой пътнически самолети разполага Русия

Предвижда се доставка и на нови самолети за " Аерофлот "

Каталожната цена на съперника на MС-21 - Boeing 737-800, посочена от американския производител, е 106,1 млн. $. А европейският аналог на съветските самолети МС-21 - създаденият от Airbus модел A320, е с каталожна цена от 101 млн. $ (по данни от 2021 г.).

Според програмата за развиване на авиационната промишленост в Русия, до 2030 година локалните самолетни компании би трябвало да получат 270 самолета МС-21. По-голямата част от самолетите - 210 броя, ще бъдат закупени от " Аерофлот ", заяви още през лятото на предходната генералният шеф на самолетната компания Сергей Александровски.
 Колко самолета годишно ще създава Русия
Колко самолета годишно ще създава Русия

Темповете на произвеждане се форсират поради прекъснатите контакти със самолетостроителни компании от Съединени американски щати и Европа
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР