Новият ресторант в Пекин, който си служи с изкуствен интелект,

...
Новият ресторант в Пекин, който си служи с изкуствен интелект,
Коментари Харесай

Китай е далеч от амбициите си да стане лидер в сферата на изкуствения интелект

Новият ресторант в Пекин, който си служи с изкуствен интелект, с цел да сервира ястия

Още по тематиката
От облаците към земята

Съоснованата от българин LucidLink взема решение казуса със скоростта и сигурността на бизнесите, които употребяват огромни данни от облака
16 ное 2018
Между конспирацията и модерацията

Изтрити профили и изявления във Фейсбук породиха въпроси по отношение на модерацията на уеб страницата. Обясненията може да са по-прости
8 ное 2018
Fujitsu стартира преструктуриране на бизнеса си

Компанията ще се насочи към сферата на услугите и ще затвори завода си в Аугсбург, където работят 1800 души
7 ное 2018 В момента частният бранш за изкуствен интелект в Китай се намира в цялостен безпорядък. Няма с какво да притегля вложителите - не съумява да създаде най-търсените технологии и да генерира възвращаемост, споделя Financial Times.

Прекалено всеобхватни

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Реалното му положение в действителност е надалеч от това, на което Пекин се надяваше, когато заяви упоритостта си страната да стане първата в света на пазара за AI технология. до 2030 година Професорът по логика на психиката Гари Маркъс от Нюйоркския университет разяснява, че към този момент " са минали шест десетилетия от съществуването на изкуствения разсъдък, а нашите роботи вършат малко повече от това да дават музикални услуги, да чистят или да оказват помощ с рекламно наличие ".

В Китай обаче, където рекламата и финансирането за развиване на изкуствения разсъдък предходната година претърпяха провали, следствията са пo-значими. През 2017 година страната задмина Съединени американски щати по условия, които предлага за вложения в частния бранш, като беше подготвила 5 милиарда $, само че за първата половина на годината бяха вложени едвам 1.6 милиарда $. Това е по-малко от една трета от равнищата, които поддържат Съединени американски щати, излиза наяве от данни на ABI Research.

" Намираме се в обстановка, в която технология се употребява единствено в действия с необятен обсег ", разяснява Лиан Джи Су, основен анализатор в консултантската компания. " Оформянето на такива цели с общо предопределение е доста по-лесно, в сравнение с да се основат съответни логаритми за промишлености като банкиране, строителство или минно дело, тъй като следователно са нужни познания в сектора и интерес от другата страна. " Инвеститорите са добре осведомени със обстановката сега - по-високи от нужното оценки на фирмите, прекомерна реклама, а технологиите не се развиват.

Според него огромен проблем е дефицитът на машинно образование и задоволителен потенциал. " Смятаме, че прекомерно доста се влага в тази област и тя се надценява ", счита Ниса Лунг, сътрудник в Qiming Venture, която влага в технологии в Китай.

Без развиване и нововъведения

" Много компании не могат да се усъвършенстват или считат, че могат да реализират повече, в сравнение с в реалност са в положение ", прибавя тя. Набирането на рисков капитал е намаляло поради прекомерно високите оценки на фирмите. " Ако съберете 5 инженери от Baidu или Гугъл, които да стартират от нулата, тази компания би била оценена на 60 или 80 млн. $, а след 9 месеца към този момент ще е 110 млн. $ ", споделя Кай Фу Лий, който оглавява интервенциите на Гугъл в Китай и в този момент ръководи компанията Sinovation Ventures.

Според фонда за рисков капитал ZhenFund пикът на машинното образование и други вложения в AI технологии e бил в интервала 2012-2015 година " Не виждам да има доста нови и иноваривни стартъпи за изкуствен интелект сега ", разяснява основният изпълнителен шеф на компанията Анна Фанг.

Докато мнозина считат, че би трябвало да се премине към идващото равнище характерни за промишлеността приложения, съгласно Уей Джоу, създател на China Creation Ventures, технологията е " задоволително добра ". " Американските вложители постоянно желаят да влагат средства в най-модерните технологии, тъй че те постоянно чакат по-напреднала AI, до момента в който ние считаме, че и този тип въпреки всичко добра технология е от задоволително значение ", изяснява той.

Като съответен случай Джоу показва скорошна инвестиция в английска компания за онлайн образование, която има за цел да имитира просветителния развой. Тя въпреки всичко не да пресъздаде самостоятелното отношение към учениците, само че персонализира задоволително, че да разрешава връзка по отношение на отговорите на учащите се - демонстрира им по кое време бъркат или по кое време са прави, а задачата е потребителят да се почувства все едно до него е същински преподавател.

Малкото задоволително

" Това не е някаква магия, само че пък цената на образованието може да коства по-малко от 1 $ ", споделя Лий. Подобен вид приложения са доста потребни за характерни проблеми, от които Китай страда, като да вземем за пример дефицит на учители по британски език. В същото време не се изискват и най-модерните технологии и мощни компютри.

Това е може би и най-голямата разлика за страната спрямо другите софтуерни пазари. Също по този начин изяснява и за какво огромните софтуерни компании се ориентират по-скоро към хардуера. Гиганти като Baidu, Huawei и Alibaba са измежду тези, които работят по основаването на лични чипове, употребяващи изкуствен интелект.

Амбицията на Alibaba да вземем за пример е тя да бъде първата компания, която да предлага идната година чипове, служещи си с такава технология. Въпреки това се усеща песимизъм към китайските компании, които си слагат за цел да създават артикули в тази сфера.

Пред софтуерния бранш в Китай обаче остават още доста провокации. Индустриите би трябвало да работят дружно с софтуерните компании, с цел да развият профилирана AI технология, до момента в който фирмите би трябвало да усилят мощността си, а стартъпите да са с по-реалистични цели, твърди анализатор от UBS. Той предизвестява, че всичко " ще се развива по-бавно, а възвращаемостта на вложенията ще е по-ниска ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР