Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро

...
Новият ресор на България в ЕК може да даде по-добро
Коментари Харесай

Николай Овчаров: Ресорът на Мария Габриел е изключително важен

Новият сектор на България в Европейска комисия може да даде по-добро равнище на културата и културно-историческото завещание на Стария континент. Това съобщи археологът професор Николай Овчаров в изявление за Агенция ''Фокус'' по отношение на получения от България сектор ''Иновации и младеж'' в състава на новата Европейска комисия.

Професор Овчаров изрази убеденост, че българският еврокомисар Мария Габриел ще одобри провокациите на получения сектор и ще се оправи с тях макар компликацията му.

,,Първо бях обезпокоен, като видях нещата, за които Мария Габриел ще би трябвало да дава отговор, тъй като са много разнородни: обучение, просвета, юноша, нововъведения и т. н. Но след това се замислих, че има логичност в това, което е казано, тъй като тези неща могат да бъдат взаимосвързани. Те са перспективни. По-скоро този сектор е завършен предвид на вероятността на бъдещето, което Мария би трябвало да развие. Като размислих за нещата, доста се зарадвах – не толкоз за парите, колкото поради обстоятелството, че тя би трябвало да акцентира на културната еднаквост на обособените страни от Европейския съюз. В културната еднаквост без подозрение влиза тяхното културно завещание. В това отношение не търпи никакво подозрение. То е значимо и от позиция на самата просвета, и от позиция на младежта, и всичко останало. В този смисъл аз бих предложил на нашия еврокомисар, в случай че се вслушва в препоръки, да си направи позиция от позиция на това, че Европа е Старият континент и тук се развиват главно културите. България има своето място, като е измежду трите страни с най-вече културно-исторически монументи, дружно с Италия и Гърция и има устойчива опция за развиването на културата и на културно-историческия туризъм, което е по-важното “, изясни той.

Проф. Овчаров добави, че ресорът ''Иновации и младеж'' е извънредно значим.

,,Мария Габриел може да направи доста неща като комисар. Не става дума за парите – те не се раздават от Брюксел по този начин, както някои си го показват. Не приказвам толкоз за финансовата страна, която ще пристигна след това, в случай че успеем да защитим своите дела, що се касае за това да бъде издигната културата и културно-историческото завещание на едно ново равнище. А връзката с образованието е несъмнено. Неслучайно в миналото в България министерството е било Министерство на културата и образованието. Това са свързани неща, които ние, за жалост, малко ги поразкъсахме, само че считам, че могат да бъдат още веднъж обединени. А към този момент с новата тематика за културно-историческия туризъм, нещата могат да бъдат сложени на една напълно друга плоскост'', добави още той.

,,Темата за иманярството е ужасно преекспонирана. В момента иманярството не е влиятелна специалност. Такива проблеми несъмнено има може би към момента в планините'', разяснява в умозаключение археологът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР