Новият проектозакон, от който се очаква най-накрая на урегулира цялостно

...
Новият проектозакон, от който се очаква най-накрая на урегулира цялостно
Коментари Харесай

Поредният проектозакон за траурната дейност се очаква до седмици

Новият проектозакон, от който се чака най-сетне на урегулира изцяло всички аспекти на погребалната активност, е съвсем изцяло подготвен и най-вероятно в средата на този месец ще бъде качен в интернет за публично разискване . Това разгласи зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов от ГЕРБ. В предишното са правени редица опити да бъде признат подобен закон, които обаче до момента непроменяемо завършваха с неуспех.

Новината Христов показа по време на разискването на промени в Закона за устройството на територията (ЗУТ), импортирани от Вътрешна македонска революционна организация. С поправките се подрежда на  общинските препоръки да одобряват наредби , уреждащи „ ръководството и вътрешния ред в гробищните паркове, реда и изискванията за погребения и кремации, използването и благоустрояването на гробните и урнови места, и обвързваните с тази активност услуги на територията на общината “. В тези наредби ще се дефинират и условията към търговците, извършващи погребални, строително-монтажни и каменоделски услуги.

Предложението на Вътрешна македонска революционна организация провокира гневна опозиция от страна на компаниите, ангажирани с погребална активност. Браншът дефинира законовата корекция като лобистка и даже проведе безпрецедентно шествие с катафалки, което обиколи столицата.

Това изобщо не възпря ръководещите, които не можаха да обяснят за какво упорстват с приемането на поправката, откакто настояват, че напълно скоро ще е налице цялостен нов проектозакон. От Българска социалистическа партия оповестиха, че Народното събрание би трябвало да се въздържи, и показаха, че единствено ненужно се натоварва законодателството. Толкова доста промени направихме в Закон за устройство на територията през изтеклите 3 години, че към този момент не могат хората да ги обзет ” , подсети соцдепутатът Никола Динков. Той цитира мнение на Комисията за защита на конкуренцията, в което непосредствено се споделя, че предлагането на патриотите ще сътвори разнообразни правила за компаниите, настоящи в другите общини, и ще разпокъса националния пазар на локални пазари. Въпреки това, болшинството дефинитивно утвърди смяната на второ четене.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР