Новият проект за социална иновация, наречен По-голяма промяна дава на

Новият проект за социална иновация, наречен По-голяма промяна дава на ...

Бездомници ще приемат милостиня чрез кредитни карти с баркодове на врата.

Новият проект за социална иновация, наречен "По-голяма промяна" дава на бездомните хора QR код, подобен на този, издаден за онлайн билети.

QR код (съкращение от Quick Response) е специфичен матричен баркод, разпознаваем от специални QR четци за баркодове или камери на мобилни телефони. Баркодът се състои от черни модули, подредени в квадратен шаблон върху бял фон. Често фирми ги използват като лесен начин да отведат потребителите си на определен интернет адрес.

Минувачите, които искат да помогнат на бездомника, но нямат никакъв кеш джоба си, могат да сканират кода чрез своя смартфон и да дарят определена сума на съответното лице чрез онлайн плащане. Дарението влиза в сметка, която се управлява от служител, гарантиращ, че парите ще отидат по направление в съответствие с договорена цел, като например спестяване на депозит за наем или нов паспорт.

"Проблемът, който се опитваме да разрешим е, че живеем в едно все по-безотговорно общество и трябва да облекчим притесненията на хората относно това, за какво могат да бъдат изразходвани тези пари", каза Алекс Маккалиън, основател на "По-голяма промяна" пред Би Би Си. „Така че решението, което сме взели, е механизъм за предоставяне на пари чрез вашия интелигентен телефон с ограничителен фонд“.

Когато се сканира баркода чрез смартфона, се показва потребителски профил на бездомника. От него могат да се научат различни обстоятелствата, като например как е станал бездомник или каква е била неговата професия или заетост.

Проектът, разработен в Оксфорд, е с подкрепата на „Oxford University Innovation“ и „Oxford’s Said Business School“.

Нийл Койл, заместник-председател на Парламентарната група за закриване на бездомността, заяви: "Необходимостта отново се превърна в майка на изобретенията и сега има приложение, което да помогне да се създадат повече обществени дарения за бездомни хора.“

Той добави, че кризата с хората без подслон ескалира през последните години и приложението няма да помогне да се решат проблемни въпроси като липсата на програми за предотвратяване на употребата на наркотици и алкохол, жилища на достъпни цени и грижи за психичното здраве.

Джон Спаркс, главен изпълнителен директор на списание "Кризис", заяви: "Окуражително е да се види, че хората искат да помогнат на нуждаещите се от подслон, но по-глобалния проблем е, че нито бездомниците, нито каквато и да била форма на лишение днес не би трябвало да е кризисна тема в Британия.

Проблемът, който глобално трябва да бъде решен според списанието, е че безкешовите плащания могат да допринесат за намаляването на продажбите.

Списанието, което се продава от бездомни хора, вече отчита негативи в продажбите заради хора, които ходят нагоре и надолу по улиците на Великобритания без монети и банкноти в джобовете си, тъй като разчитат на карти и мобилни телефони за плащания.

Ръсел Блекмън, мениджър на „Big Issue“, заяви по-рано тази година, че се търсят начини да се внедрят безкасови плащания към всички свои продавачи.

"От жизненоважно значение е да разработим правилното безконтактно решение за нашите доставчици, като гарантираме, че те могат да получат незабавен достъп до средствата си, дори ако нямат собствена банкова сметка поради липса на постоянен адрес", каза той. /Телеграф

Източник: dnesplus.bg