Новият престолонаследник на Саудитска Арабия се има за реформатор. Страната

...
Новият престолонаследник на Саудитска Арабия се има за реформатор. Страната
Коментари Харесай

И други са затъвали в саудитското блато

Новият престолонаследник на Саудитска Арабия се има за модернизатор. Страната има потребност от подобен, само че дали амбициозният Мохамед бин Салман ще успее да оправдае шеметното си издигане, написа Дойче Веле.

Мохамад бин Салман беше разгласен за престолонаследник в Саудитска Арабия. Решението не беше ненадейно, само че въпреки всичко съставлява съдбоносна крачка - както за властовите структури на кралството, по този начин и за външната му политика. Старият крал Салман се пробва да концентрира властта в ръцете на своя фамилен клан. Но дали тесният кръг на властта в ръководещото кралско семейство, към което спадат синовете и внуците на създателя на саудитската страна, ще схване шеметното издигането на Мохамад бин Салман?

Най-малкото, от което се нуждае Саудитска Арабия сега, е война сред братята и братовчедите, защото страната е изправена пред огромни провокации. Рияд води мъчителна и непопулярна война в Йемен, която се поддържа най-много от новия престолонаследник. Регионалният спор за превъзходство с Иран не е решен, а към това се прибавя и спорът с Катар. В икономическо отношение кралството се нуждае от обновяване, тъй като петролът към този момент не подсигурява предходното благополучие. Обществото също би трябвало да бъде актуализирано. Мохамед бин Салман се показва за модернизатор и човек на действието. В саудитското тресавище обаче към този момент са затъвали не един и двама любимци.

Кристиян Майер, „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР