Новият престолонаследник на Саудитска Арабия и вероятен бъдещ крал споделя

...
Новият престолонаследник на Саудитска Арабия и вероятен бъдещ крал споделя
Коментари Харесай

Саудитският престолонаследник може да въвлече Тръмп дълбоко в шиитско-сунитския конфликт

Новият престолонаследник на Саудитска Арабия и евентуален предстоящ крал споделя ястребовите възгледи на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за Иран. Но по-войнственият метод към Техеран крие риск от ескалация в един неустойчив район, споделиха настоящи и някогашни държавни чиновници от Съединените щати.

Иран съвсем несъмнено ще отвърне на един по-агресивен метод на Съединени американски щати и основния им сунитски арабски съдружник на няколко бойни полета, на които Рияд и Техеран се борят за районно въздействие.

Саудитският крал Салман пренареди през вчерашния ден линията за заместничество на трона, като сложи преди всичко в нея 31-годишния си наследник Мохамед бин Салман и му даде необятни компетенции. Принц Мохамед, или както всеобщо го назовават за малко, Ем би Ес, изключи всевъзможен разговор с основния противник Иран и се зарече да пази консервативното си кралство от " опитите на Техеран да господства в мюсюлманския свят ".

При първата среща на Тръмп с Ем би Ес в Белия дом през март, двамата водачи подчертаха значимостта от " опълчване на дестабилизиращите дейности на Иран ". Но съгласно някои чиновници на сегашната и на някогашни администрации на Съединени американски щати това може да има и непредвидени последици.

Дългогодишен специалист на американското държавно управление по Близкия изток сподели, че най-голямата заплаха за администрацията на Тръмп е Съединени американски щати

да бъдат въвлечени още по-дълбоко в сунитско-шиитския спор,

разгръщащ се из целия Близък изток. Тръмп делегира отговорността за военните решения на Пентагона, което може още повече да ускори тази заплаха. Ако администрацията даде на американските командири по-широки компетенции да отвръщат на ирански въздушни и морски провокации в Залива и в Ормузкия пролив, нещата елементарно може да излязат от надзор, сподели специалистът.

Подкрепяни от Съединени американски щати сили в Сирия се борят много покрай подкрепяните от Иран сили, биещи се на страната на сирийския президент Башар Асад. Американски военни изтребители два пъти този месец смъкнаха създадени в Иран дронове, застрашаващи американските и съдружните сили в югоизточна Сирия. Съединени американски щати поддържат също войната, която ръководената от Саудитска Арабия коалиция води в Йемен, посредством презареждане с гориво, логистика и лимитирана разследваща помощ.

" Ако станем очевидци на морски случай сред ирански и американски транспортен съд в Залива, по време на голямо взаимно съмнение и при нулева връзка, какъв брой евентуално е борбата да бъде разредена, вместо да ескалира? ", попита риторично Роб Мали - вицепрезидент по политическите въпроси на Международната спешна група. " Ако се схване по-враждебно отношение по отношение на Иран, той евентуално ще отвърне ", сподели Мали, който е някогашен основен консултант по Близкия изток при президента Барак Обама.

А съгласно Ерик Пелофски, който също се занимаваше с близкоизточни въпроси в Белия дом при Обама, администрацията " полагаше обилни старания да избегне директен конфликт сред Саудитска Арабия и Иран по море ", частично тъй като това би разширило йеменския спор и тъй като пораждат въпроси " какъв би бил изходът от подобен конфликт ".

Но Люк Кофи, шеф на Центъра за външна политика във фондация " Херитидж " - закостенял мозъчен концерн, се съмнява дали Иран би отвърнал " по един мощен метод ". " Иран има мощно лимитирани благоприятни условия или варианти за ответен удар против американските сили в района, без да провокира пагубен американски контраудар ", сподели Кофи. " Мисля, че

Техеран знае това и ще се придържа към по-нерискови тактики,

като провокации против американските кораби в Залива. Това ще бъде задоволително притеснително, само че незадоволително да бъде сметнато за " ответен удар ", сподели той.


© Associated Press

При визитата си в Рияд Тръмп се показа като съдружник на страните от Залива в опълчването им против Иран.

Ем би Ес бе движещата мощ зад предвожданата от Рияд акция в Йемен против съюзените с Иран бунтовници хуси, почнала през март 2015 година Той наподобява е дирижирал и разрива този месец със прилежащ Катар, който Рияд и още три арабски страни упрекнаха, че се сближава с Иран, че финансира тероризъм или подклажда районна неустойчивост. Катар отхвърля тези обвинявания.

" Има заплаха, че неговите външнополитически инстинкти, които демонстрират наклонност към настъпателност, изключително по отношение на Иран, в последна сметка могат да отвлекат вниманието му от това, към което той се стреми в областта на стопанската система ", сподели някогашен чиновник от администрацията на Обама, имайки поради " Визия 2030 " - програмата за стопански и обществени промени, набелязана персонално от Ем би Ес.

Мали, който се е срещал с Ем би Ес, сподели, че неговото отношение към Иран " произтича от

твърдото му разбиране, че кралството прекомерно дълго е било боксова круша,

въздържан очевидец на иранските дейности - действителни или хипотетични - в Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и в личната източна провинция на Саудитска Арабия ". " Той счита, че Саудитска Арабия е понесла тези удари и че към този момент няма причина да понася още ", добави Мали.

Това добре се връзва с Тръмп, който споделя, че Иран е проводник на злото и е основен източник на финанси и поддръжка за екстремистки групировки. Ем би Ес откри също по този начин близки връзки с авторитетния шурей на Тръмп - Джаред Къшнър, който със своите 36 година е на близка възраст до неговата. " Желанието на принца да се конфронтира и даже да нанесе проваляне на Иран подхожда на Белия дом, където той свърши чудесна работа, установявайки връзки с Къшнър и брачната половинка му, които са от неговото потомство ", споделя различен американски чиновник.

Къшнър и брачната половинка му Иванка вечеряха с принца, когато Тръмп посети Рияд предишния месец по време на първото си задгранично пътешестване като президент на Съединени американски щати.

Друг върховен чиновник от администрацията сподели пред " Ройтерс ", че Вашингтон не е бил предупреден за въздигането на принца (за престолонаследник), само че го е очаквал. " Ето за какво президентът се стреми да откри положителни връзки с него ", сподели служителят. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за:Близък изток (3098)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР