Новият премиер на Македония Зоран Заев избра България за първата

...
Новият премиер на Македония Зоран Заев избра България за първата
Коментари Харесай

Сега Динко ли ще спасява Заев?

Новият министър председател на Македония Зоран Заев избра България за първата си аудиенция отвън страната. Това толкоз трогна държавните и партийни ни водачи, че съвсем задушиха с вежливост и обгрижване съседския министър председател. Размяната на похвали мина нормалното дипломатическо равнище, само че това не бе изненада с оглед по-специалната връзка сред двата народа.

"Нашето другарство е откровено ", съобщи Заев. И разгласи срещата си с Борисов за исторически миг за него и страната му. Той изиска от нас помощ и поддръжка за бъдещо участие на Македония в Европейски Съюз и НАТО. А по мъчителните за двете страни тематики отсече, че затваряме страницата на национализма и ще се прекланяме дружно пред общата ни история.

Борисов го заведе до паметника на българския цар Цар Самуил и даде обещание на 2 август да посети паметника на същия държател в Скопие. За тогава се готви и подписването на контракт за добросъседство сред двете страни. Заев бе признат и от президента Румен Радев, който акцентира, че е извънредно време двете страни да извърнат нова страница в връзките си. И разгласи затрудненията сред нас за противоестествени и неотговарящи нито на историческите, нито на актуалните действителности, нито на бъдещите ни цели.

Накрая и Корнелия Нинова посрещна госта, а Заев, като водач на македонските социалисти и социалдемократи, напълно се отпусна, заобиколен от представители на "посестринската " партия. И съобщи, че на "Позитано " се усеща като вкъщи си.

Тук някъде инстинктът за самозапазване у Заев се обади и реши, че е време да застане на стендбай. Оставаше му единствено да организира срещи с Божидар Димитров и Красимир Каракачанов и умерено можеше да остане в България с краткотрайна диплома, до момента в който му изкараме наш паспорт. Какъвто преди време получи някогашният министър председател на съседите Любчо Георгиевски. Дори можеше да се включи в процеса на подмладяване на Българска социалистическа партия, който започва Нинова. Все отново е единствено на 42.

Още до момента в който Заев отдаваше респект пред светещия нощем Самуил, на политическите му съперници в Македония към този момент излизаха светкавици от очите. И "предател " бе най-невинното определение, което му дадоха комшиите ни край Вардар. Според тях той бе предал всичко, което може да се съобщи - страна, народ, история, език и книжовност. И даже му направиха колаж - вкараха облика му в българската книжна двулевка, на мястото на Паисий, пресмятайки за какъв брой се е продал.

И над Зоран надвисна заплахата отново да яде пердах, както при неотдавнашния наплив в скопския парламент. Нищо, че съгласно Бойко белезите го вършат по-мъжествен. На непозната глава и пет шева са малко. Предстои да разберем какъв брой нежно е постигнатото с кански страдания политическо помирение в Скопие.

За броени часове драгият ни посетител се озова в ролята на воин от филмите "Свой измежду непознати, непознат измежду свои " и "Прелъстен и зарязан ". Дано на границата по противоположния път към дома не го чака македонският викинг Миленко. Онзи с чука от Каймакчалан. Тогава Динко да му е на помощ...
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР