Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството, информират местни

...
Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството, информират местни
Коментари Харесай

Новият премиер на Косово намали заплатите в правителството

Новият министър председател на Косово понижи заплатите в държавното управление , осведомят локални медии.

След среща на кабинета тази заран държавното управление анулира решение за увеличение на заплатите на министрите . През 2017 година държавното управление на някогашния министър председател Рамуш Харадинай взе решение за двойно нарастване на заплатите на топ държавните чиновници.
 Косово и Албания заговориха за „ Малък Шенген” сред двете страни
Косово и Албания заговориха за „ Малък Шенген ” сред двете страни

Новият министър председател на Косово пътува до Албания на първата си публична аудиенция

Косовското държавно управление на Албин Курти гласоподава за понижаване на месечните заплати на министър-председателя, министри, съветници, водачи, бодигардове и други.

Решението ще засегне общо 23 позиции в държавното управление . През декември 2017 година кабинетът на Харадинай реши да усили заплатите в изпълнителната и правосъдната власт. На самия Харадинай заплатата се усили двойно от 1500 евро на 2950 евро.

" Предложих да се анулира решението на държавното управление, което трансформира размера на тези заплати. Те би трябвало да се върнат към предходните равнища ", сподели Курти на среща на кабинета.
 В Косово договориха държавно управление 4 месеца след изборите
В Косово договориха държавно управление 4 месеца след изборите

Парламентът ще гласоподава новия кабинет на Курти в понеделник

Решението на Харадинай да вдигне заплатите беше ос тро разкритикувано от обществото и косовски политици . През януари 2018 година 30 депутати изпратиха решението на Харадинай в Конституционния съд, като се мотивираха, че дейностите на премиера са противоконституционни. През юни 2018 година съдът реши, че нарастването на заплатите не е в нарушаване на закона.

С дейностите си Курти беше окуражителен, че държавното управление му ще служи на косовския народ.

Но решението на държавното управление няма да понижи заплатите на прокурорите и съдиите, които бяха увеличени преди 2 година

Премиерът Курти привежда заплатата на министър-председателя на Косово в сходство със междинната в района. Например министър председателят на Албания Еди Рама печели по 1700 евро на месец, северномакедонският министър председател Зоран Заев получава 1300 евро, сръбският министър председател Ана Бърнабич получава 1000 евро на месец, а министър-председателят на Черна гора Душко Маркович печели 1130 евро.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР