Новият премиер на Каталуня Ким Тора заяви, че ще продължи

...
Новият премиер на Каталуня Ким Тора заяви, че ще продължи
Коментари Харесай

Новият каталунски лидер заяви, че ще продължи усилията за независимост

Новият министър председател на Каталуня Ким Тора съобщи, че ще продължи напъните за самостоятелност на региона, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Това държавно управление е ангажирано да се движи напред към самостоятелна страна под формата на република ", сподели Тора, чийто кабинет постави клетва в събота.

Той уточни, че желае да стартира договаряния с новия испански министър-председател Педро Санчес за споразумяване на спора сред Барселона и Мадрид. " Педро Санчес, дано да беседваме, да поемем опасности, двамата с теб, дано да седнем на маса и да беседваме, държавно управление с държавно управление ", съобщи Тора.

Социалистът Санчес, който също в събота постави клетва като министър председател на Испания, е за диалози с Каталуня, само че е срещу референдум за самостоятелност.

Предшественикът му - консерваторът Мариано Рахой - наложи директното ръководство върху Каталуня в края на октомври, откакто националистите отпред с Пучдемон организираха референдум за самостоятелност, разгласен за противозаконен от испански съдилища.

Ким Тора е непосредствен сподвижник на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон. Според изключителните пълномощия, дадени на испанското централно държавно управление от Сената, забележителна част от самостоятелното ръководство на региона ще й бъде върнато незабавно щом образува държавно управление след нови избори.

Сепаратистите завоюваха през декември изборите и показаха за районен водач Ким Тора.
Членовете на предходното каталунско държавно управление ще бъдат съдени по обвинявания, измежду които и за протест. Няколко от тях са в предварителния арест, а други избягаха в чужбина.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (254)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР