Новият премиер на България даде знак, че София ще прекрати

...
Новият премиер на България даде знак, че София ще прекрати
Коментари Харесай

Financial Times: Новият български премиер обеща обратен завой за РСМ към ЕС

Новият министър председател на България даде знак , че София ще приключи възпрепятстването на кандидатурата на Северна Македония за присъединение към Европейски Съюз , откакто новото му държавно управление поеме страната, сподели той в изявление за Financial Times.

Кирил Петков, който бе одобрен за министър-председател от Народното събрание на страната в понеделник, откакто неговата партия взе максимален дял от гласовете на изборите през ноември, даде обещанието, като удостовери уговорката на България към НАТО и Запада .

" Ние стоим с политиките на НАТО и Европейски Съюз, на 100 % . Ние ще предложим нов развой за Северна Македония, доста бърз, с стеснен интервал от време, дълъг единствено шест месеца ", сподели той.

София желае някои въпроси да останат на масата , означи той, в това число и двете страни да се борят с закононарушенията от ненавист против другата. Той уточни, че компромисът е вероятен . " Нека двете стартират да приказват за изгодите от взаимната работа. Щом всичко това е постигнато ... Вярвам, че можем с наслада да подпишем за Македония в Европейски Съюз ".

Обраният завой се случва, откакто предходната година България наложи несъгласие на договарянията за присъединение на съседа си към Европейски Съюз на фона на разногласия за история и еднаквост. Критиците по това време упрекнаха някогашния дясноцентристки водач на България Бойко Борисов, че прибягва до шовинизъм, с цел да отвлече вниманието от месеци митинги против проведената престъпност и корупцията.
 Зоран Заев чака деблокиране на началото на договарянията на РСМ за еврочленство
Зоран Заев чака деблокиране на началото на договарянията на РСМ за еврочленство

При диалог с новоизбрания министър председател на България Кирил Петков

Борисов беше свален на изборите през април, само че неналичието на съглашение за коалиция докара до нови избори през юли и още веднъж през ноември, когато центристката партия на Петков " Продължаваме промяната " (ПП) завоюва към една четвърт от гласовете.

Петков и неговите съдружни сътрудници - Социалистическата партия, " турбо-фолк " поп звездата Слави Трифонов с Има Такъв Народ и демократичната " Демократична България " - приключиха първия план на съдружно съглашение предишния понеделник.

Непосредственото предизвикателство пред новото държавно управление ще бъде . България е измежду най-високите равнища на смъртност в света и най-ниските равнища на имунизиране .

" Трябва да увеличим имунизациите сигурно ", сподели Петков , чиято партия агитираше за премахване на корупцията и усъвършенстване на страната. " Ще дадем задоволителен бюджет за промоция ... Ще поканя специалисти, ще отида по лечебни заведения и ще покажа обстановката. Това е толкоз здравна стратегия, колкото и икономическа стратегия. Не можем още веднъж да затворим България. "

Новият министър председател ще се сблъска със комплициран външнополитически баланс в миг, когато Русия играе все по-напориста роля в района .

Петков сподели пред FT, че новото държавно управление ще сложи на нова основа полемиките със Северна Македония . " Ще използваме работни групи ... да се изработят решения по въпроси като взаимна икономическа активност, инфраструктура, просвета и история ", сподели той.

Северна Македония, която първо се назова Република Македония, се появи от някогашна Югославия и получи статут на претендент за участие в Европейски Съюз през 2005 година Кандидатстването й беше арестувано в продължение на години от гръцката съпротива против първичното й име, което Атина се оплакваше, че допуска териториални искания към едноименната гръцка област. Проблемът бе позволен през 2019 година, когато бе добавено определението " Северна ".

Междувременно връзките сред София и Скопие се утежниха , като доста българи отхвърлят концепцията за обособена македонска еднаквост и език и има разногласия за събития, датиращи от Втората международна война .

Петков обаче е изправен пред предизвикателство при формулирането на политиката на своето държавно управление за Северна Македония. Енигматичният водач на Има Такъв Народ Трифонов култивира облик, затвърден с сантименталния шовинизъм - който в България включва изказванието, че Северна Македония е етнически и културно българска . Неговата партия номинира външен министър и министър на енергетиката в обединението.
 Позицията на България към Скопие остава непроменена при новия кабинет
Позицията на България към Скопие остава непроменена при новия кабинет

Скопие разчита на натиск…

Скорошно изследване на Gallup International сподели, че по-малко от 10 % от българите поддържат изрично стремежите на Северна Македония към Европейски Съюз, а повече от 70 % поддържат ветото на България върху договарянията за присъединение на Скопие , до момента в който двустранните различия не бъдат уредени.

Петков сподели, че Има Такъв Народ е градивен сътрудник в съдружните договаряния и че областите на безпокойствие, обсъждани през последните месеци, ще останат на масата. " Например, в македонските учебници България не би трябвало да се назовава фашистка ", сподели той, намеквайки за македонски описания на българските войски, които окупират — или съгласно България, освобождават и ръководят — това, което е днешна Северна Македония през 40-те години на предишния век ".

Премиерът има за цел да завоюва и двете страни с " лакомства ", в това число финансови вложения, инфраструктурни и културни планове и рекламен подтик. " Ние сме подготвени освен да приказваме, само че и да сложим малко пари на масата ", сподели той.

София също ще би трябвало да стъпва деликатно в миг на усилване на напрежението в Черноморския район , където Русия от ден на ден напряга мускулите си след анексирането на Крим от Украйна през 2014 година

България желае да постави завършек на зависимостта си от съветската сила , сподели Петков. Страната получава съвсем целия си природен газ от Русия. Тръбопровод, преминаващ през Гърция към България, който може да придвижва различни доставки, се строи повече от десетилетие.

Петков означи, че София към този момент е подписала контракти за доставки на азербайджански газ по гръцкия маршрут и се ангажира да приключи българската част от работата в най-кратък период.

Петков сподели, че външната му политика ще се концентрира върху предотвратяването на въоръжен спор " на всички места в съседство ", само че че страната остава " закотвена " към Запада .

, по време на избирателен спор през ноември - когато Радев провокира безпокойствие измежду интернационалните съдружници , като сподели " Крим е ... сега съветски " - не е алармирал за смяна в позицията на България , аргументира се Петков. Президентът просто искаше да притегли вниманието към действителността на място, сподели той.

" Ние третираме Крим като част от Украйна, в това няма подозрение ", настоя Петков. " Но ние желаеме да сме сигурни, че използваме всички дипломатически средства, с цел да избегнем боен спор ".

" Търсим дейна и ангажирана роля на България както в Европейски Съюз, по този начин и в НАТО ", добави той. " Вече не желаеме да бъдем неприятното дете в задната част на класната стая . "
 Путин настоя за незабавни диалози с НАТО и Съединени американски щати по отношение на сигурността на Русия
Путин настоя за незабавни диалози с НАТО и Съединени американски щати по отношение на сигурността на Русия

Иска интернационалните правни гаранции за сигурността на Русия
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР