Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев започва

...
Новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев започва
Коментари Харесай

Новият председател на Върховния административен съд започва седемгодишния си мандат

Новият ръководител на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев стартира седемгодишния си мандат с формалното встъпване в служба. Той ще поеме властта в инстанцията, която управлява всички актове на изпълнителната власт, от Георги Колев, който оглави съда през 2010 година.

Чолаков беше определен и от остарелия, и от новия състав на Висшия правосъден съвет, с 20 гласа " за ". До избор два пъти се стигна, откакто президентът Румен Радев реши да върне процедурата след първия избор, тъй като той се организира по-малко от месец преди приключването на мандата на правосъдния съвет. Според президента е трябвало изборът да се случи от новия състав на кадровия орган и по тази причина той употребява правото си на несъгласие. При повторното чуване (в което взе участие единствено Чолаков, а не и другият претендент Соня Янкулова), Чолаков още веднъж получи и повече от нужното болшинство.

От четвъртък Колев, ще се върне като редови арбитър във висшия административен съд. Съдийската гилдия почете молбата му във вторник и го награди със златен персонален почетен знак, макар някой изказани подозрения до какъв брой го е заслужил.

Във вторник пък президентството заяви, че президентът Румен Радев се е срещнал с Чолаков.

Кой е Георги Чолаков

От 25 години общ юридически стаж е работил като арбитър 10 години, защото два пъти е напускал правосъдната система - един път с цел да стане юрист, втория път - нотариус в Балчик. Във Върховен административен съд влиза през 2012 година посредством така наречен външен конкурс. Справка на Етичната комисия показва, че е имал две инспекции по сигнали до звеното " Антикорупция " на Софийската градска прокуратура, само че са завършили с отвод за формиране на досъдебно произвеждане. Имало е и две тъжби от един и същи адресант до Висш съдебен съвет за процесуални нарушавания по каузи, само че съветът не е открил да е нарушил Етичния кодекс на магистратите.

Председателят на съда Георги Колев го назначава за началник на Четвърто поделение на съда, а предходната седмица го направи и собствен заместител.

Чолаков беше повдигнат за претендент от общото заседание на съдиите от Върховен административен съд и с помощта точно на Георги Колев. В последния миг разпоредбите за издигане на претенденти бяха промени и гласуването стана очевидно - нещо, което за част от магистратите от висшия съд беше форма на напън.

Колев беше и един от най-яростните бранителите на Чолаков. Зад него при първия избор застана и основният прокурор Сотир Цацаров.

Последно Чолаков взе участие като ръководител на състава на съда, който постави абсурден завършек на проблема с уволнението на починалия прокурор Камен Ситнилски. Петчленен състав на съда одобри тъкмо противоположното на досегашната си процедура, че наследниците на Ситнилски, който умря през април 2016 година, нямат юридически интерес да встъпят като негови правоприемници в заведеното от него дело против уволнението му
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР