Новият председател на Партията на свободата (FPÖ) на Австрия Норберт

...
Новият председател на Партията на свободата (FPÖ) на Австрия Норберт
Коментари Харесай

Курц поиска да уволни вътрешния министър, крайнодесните заплашиха да напуснат кабинета

Новият ръководител на Партията на свободата (FPÖ) на Австрия Норберт Хофер разгласи, че всички министри от организацията ще изоставен кабинета, в случай че канцлерът Себастиан Курц уволни вътрешния министър Херберт Кикл. На завършила преди малко конференция обаче Курц сподели, би желал обединението да се резервира до изборите, само че " без корупция, кавги и произшествия ".

Курц си потегли от конференцията без въпроси. Не отвърна и на публицист, който с зов го попита по кое време ще отговори на австрийските медии за проблемите, пред които се изправя страната сега, дни преди европейските избори и на фона на подозрения, че ще има нови избори и на провинциално равнище.

Това няма да е последното изказване на Курц за през днешния ден - следва той да се срещне и с президента, и с Кикл в околните часове.

Скандалът в австрийското ръководство бушува четвърти ден, откакто в петък вечерта немските издания " Зюддойче цайтунг " и " Шпигел " разгласиха видеозапис, на който към този момент някогашният ръководител на партията Хайнц-Кристиан Щрахе предлага надзор върху медии и достъп до великодушни публични поръчки на жена, показала се за племенница на съветски олигарх. След съвсем ден разискване при затворени порти Курц, водач на консервативната Австрийска национална партия, разгласи, че ще изиска предварителни избори в страната. Президентът Александер Ван дер Белен го поддържа и вотът евентуално ще се състои през септември.

На конференция Кикл сподели, че " естественото състояние " би било всички министри да останат във властта, до момента в който не бъдат определени нови. Според Хофер обаче изгонването на Кикл - противоречива фигура, свързвана с отхвърли на партньорски служби да сътрудничат с Австрия - значи групова оставка на всички от крайнодясната партия, които са в кабинета. Самият Кикл е бил общоприет секретар на FPÖ по времето, когато е изработен записът (юли 2017 г.), а във вилата в Ибиса Щрахе е приказвал и за опцията партията да направи противозаконни разноски преди изборите, отбелязва немското издание " Франкфуртер алгемайне цайтунг ".


© Reuters

" Евроизборите ще бъдат решаващи, " сподели канцлерът Себастиан Курц на днешната си конференция.

Вчера Кикл атакува партията на Курц - и той, и консерваторите мислят " единствено за властта ", а не за стабилността в страната, писа в. " Курир ". Той призна, че така наречен от Щрахе частни диалози във видеото са " злополука " и " безотговорни ", само че добави, че и той, и съпартиецът му Йохан Гуденус са поели отговорността, подали са оставка и добре да продължат напред.

Според вътрешния министър задачата на Народната партия е просто да поеме властта в институцията му и че това е нарушило единодушието, че обединението би трябвало да се резервира, поддържано до събота преди обед. Нарушена е ангажимента с канцлера Курц, сподели той и попита по какъв начин може ролята му като общоприет секретар през 2018 година да е мотив

" Всички или Кикл "

Австрийският " Ди пресе " написа, че през вчерашния ден Ван дер Белен и Курц са обсъждали час и половина по какъв начин е най-добре да се ръководи до изборите. " И най-много: с кого? " Източници на вестника писаха, че разновидностите са два и те при всички положения включват оставка на Кикл, защото той " няма по какъв начин да проверява себе си " поради видеото, за което би трябвало също да дава отговор като някогашен функционер на партията.

Първият е оставка на всички от FPÖ, вторият - единствено на вътрешния министър, а решението ще бъде взето " до дни ", писа " Ди пресе ".

Изданието заяви и че последният обсъждан вид за дата на изборите е 15 септември (вместо 22-ри, който бе споменаван до момента), само че е допустимо това да се случи и една или две седмици по-рано.

Срив в изследванията и проблем с локалните обединения

Решаващи за австрийската политика ще са идните евроизбори, сподели Курц на конференцията си. Малко преди неговото изказване изследване на института Research Affairs, представено от " Ройтерс ", сподели, че FPÖ са изгубили 5 пункта от поддръжката си и са стигнали до 18 на 100. Тази за Народната партия, назад, се е нараснала с 4 пункта до 38%.

В северната, граничеща с Германия провинция Горна Австрия, където обединението на Народната партия и Партията на свободата е на власт, социалдемократическата съпротива изиска нови избори. В Бургенланд, където социалдемократи и крайнодесни са в коалиция, вотът ще се изместни - няма да е през май, а по всяка възможност на 26 януари.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР