Новият председател на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов

...
Новият председател на Комисията по енергетика в парламента Валентин Николов
Коментари Харесай

ЕК дала зелена светлина за прекратяване на договорите с ”американските централи”

Новият ръководител на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов разгласи, че скоро страната ни ще приключи договорите с така наречен американски централи. Депутатът от ГЕРБ разясни, че Европейската комисия е оценила договорите като несъразмерна държавна помощ и е разрешила прекратяването им.
Засега страната преглежда два разновидността. Първият е анулиране по взаимно единодушие, а вторият - едностранно. При втория сюжет обаче е допустимо да се стигне до арбитражни каузи, стана ясно от думите на Николов.

Според него прекратяването на контрактите ще даде " глътка въздух " на Фонда за енергийна отбрана.

" Не мисля, че ще се стигне до трибунал, само че даже в случай че това стане, страната към този момент е натрупала опит и ще отбрани интереса си ", означи депутатът в телевизионно изявление.

За преустановяване на договорите с " американските ТЕЦ-ове " се приказва интензивно още от предходната година. Това е главно искане на работодателската организация КРИБ, която упорства централите да продават ток на свободната борса.

Преди дни бизнесът и държавното управление разискаха ограничения против покачването на цените на силата, търгувана на борсата. В сряда (24 април) енергийната комисия в Народното събрание ще разиска промени в секторния закон в тази посока - ще извадят на свободния пазар и дребните възобновими енергийни източници, тъй че да има повече ток и да не се стигне до нарастване от 1 юли.

Бизнесът упорства също по този начин за отпадане на всевъзможен тип облагане върху вноса на електрическа енергия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР