Новият правосъден министър Данаил Кирилов, известен доскоро като юридическото острие

...
Новият правосъден министър Данаил Кирилов, известен доскоро като юридическото острие
Коментари Харесай

Как се крои шапка на съдия

Новият правосъден министър Данаил Кирилов, прочут до неотдавна като юридическото острие на ГЕРБ в Народното събрание, се е захванал крепко с " пакетирането " на ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) и основния прокурор. Очевидно е, че се бърза да се откри вид, при който в случай че се стигне до основаване на настоящ механизъм за следствие и премахване на основния прокурор (за който упорстват Комитетът на министрите към Съвета на Европа и Венецианската комисия), това да повлече и шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов. Премиерът Бойко Борисов към този момент ясно съобщи, че няма доверие на арбитър №1.

Преди няколко дни Кирилов одобри поканата на президента Румен Радев и го посети, с цел да показа с него скъпи мисли за бъдещия основен прокурор. На излизане юридическата шпага на ГЕРБ разгласи, че е

подготвен с цели три разновидността за промени в закона,

Той предлага и да се вкара законова опция за краткотрайното премахване на ръководителите на висшите съдилища и основния прокурор от служба при инспекция за осъществени от тях нарушавания, които не са закононарушение. Брилянтно измислено - по този начин проверяваният защо ли не Панов ще може гладко да бъде махнат, като за начало - краткотрайно.

За да се осъществят тези изумителни хрумвания на Кирилов, на идващия ден беше свикана междуведомствената работна група по въпроса - в последния миг, та критиците на ръководещите в нея да не съумеят да отидат. От мейла, изпратен до участниците, се вижда, че част от тях са от Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Каква работа имат служители на реда и хора от спецслужбите да дефинират ориста на ръководителите на правосъдната власт - няма пояснение.

Ето какво написа в бюлетина на Института за пазарна стопанска система един от участниците в групата - Иван Брегов:

" Към Министерство на правораздаването е основан Съвет по използване на Актуализираната тактика за продължение на промяната в правосъдната система. Съветът заседава от януари 2016 година Съдържателен протокол от съвещанията не се води, отбелязва се единствено кой е участвал и какъв е бил дневният ред. Това продължава към този момент 3 години. И тази процедура дава опция на всеки от участниците да твърди каквото си желае за случилото се на съвещанията.

На съвещание на съвета от 14 март 2018 година бе образувана междуведомствената работна група за правене на оферти за законодателни промени, засягащи следствия против ръководителите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и основния прокурор. Простичко казано, работната група следва да разиска и предложи законови промени, които да уредят по какъв метод се проверяват ръководителите на висшите съдилища и основният прокурор.

За предоставената на групата работа можем да кажем, че е концептуално неверна, защото

и в този момент ръководителите на висшите съдилища подлежат на следствие от прокуратурата.

Големият проблем е, че няма механизъм, по който да бъде разследван основният прокурор, защото той е кадърен да попречва всяко следствие против себе си. И това не е нереално изказване, а горчив опит, доказан от неоправдателно дело против Република България – делото Колеви.

За настоящата работа на групата можем да отбележим единствено едно извършено съвещание на 11 юни 2018 година И това също е проблем, само че неналичието на предпочитание за промяна в прокуратурата е явен факт. Проблемно е друго - че в къс период се търси

легитимация на концептуално неверни законови промени.

Повод за това ни дава настояването работната група да бъде свикана на съвещание с писмо от 15 май 2019 година, изпратено в 17:10 часа за съвещание на 16 май 2019 година в 14 часа. Без претекстове, без дневен ред. Освен тревога за потенциала на администрацията и стила на ръководство в Министерството на правораздаването, това демонстрира и друго –

тоталитаризмът има ново лице и към този момент настава.

Но и това не е най-лошото – на 16 май 2019 година в 10:52 е получено писмо, с което плануваната по неотложност среща е анулирана. Учудващо или не, работата на министерството, ръководено от Данаил Кирилов, доста наподобява на работата на Комисията по правни въпроси към Народното събрание, до момента в който я оглавява актуалният министър.

Та, това е паметна записка за нещо, което не се е случило. Министърът на правораздаването Кирилов и неговите заместници, желаеха, само че нямаха предпочитание. Безсмислено е да приказваме за умения и политическа воля. "

" Дневник " изиска да получи работните разновидности на измененията

в Закона за правосъдната власт, които правосъдният министър Данаил Кирилов разгласи, че приготвя. От пресцентъра на ведомството обясниха, че преди плановете да са излезли от работна фаза, не могат да дават каквато и да било информация за документите. Те били " в работен порядък " и към момента са " на фаза хрумвания ". Обяснението бе, че няма по какъв начин да дават документи, които могат да се трансформират всеки миг и не са дефинитивни. Като бъдат завършени разновидности, те щели да бъдат оповестени и за публично разискване, увериха от пресцентъра на правосъдното министерство.

" Дневник " се обърна и с пряк въпрос към министър Кирилов дали може да даде разновидностите за промени в Закон за съдебната власт.

" Не съм подготвен още. Аз бях споделил, че през вчерашния ден ще ги показва на работна група, само че не съумях.

Имам потребност от още малко време. Причината е у мен. Следващата седмица, живот и здраве, ще бъдат обсъждани в работна група ", сподели Кирилов, явно забравяйки, че няколко дни по-рано е оповестил, че е подготвен с измененията.

На въпрос дали към момента остават три работни разновидността, които се разискват, Кирилов сподели: " Принципно да, само че те следват Конституцията. Нека го разглася в целокупност и на всички. Като стигнем до този миг, ще имате опция да ги видите ", съобщи още министърът.

От което се разбра, че " кройката на шапката " ще му бъде подадена навреме.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР