Новият правилник на СОС ще гарантира повече прозрачност и ефективност

...
Новият правилник на СОС ще гарантира повече прозрачност и ефективност
Коментари Харесай

Елен Герджиков: Новият правилник на СОС гарантира повече прозрачност и ефективност

Новият устав на СОС ще подсигурява повече бистрота и успеваемост в работата на съвета. Това съобщи през днешния ден на брифинг в Столичния общински съвет /СОС/ ръководителят на съвета Елен Герджиков, който показа оферти за промени в правилника за организация на активността на СОС от групата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили, дружно със Силвия Христова, ръководител на работната група, изработила правилника.

Той напомни, че в миналата предизборна акция неведнъж той и неговите сътрудници са обявили, че са подготвени да отговорят на покачвания публичен интерес към работата на СОС за по-голяма осведоменост на жителите и по-лесен достъп до информация по отношение на работата на съвета, предложенията и решенията. В изпъление на това заричане незабавно, откакто се конституира Съветът, беше основана работна група със задача да създаде тези оферти и да създаде новия устав, по който ще работи СОС през идващите четири години, уточни Герджиков. По думите му това не се прави под напън на опозицията. За мен културата на политическия диалог изисква да чуваш съперника си и да работиш в синхрон. Не одобрявам това за напън, по-важното е, че чухме жителите по време на акцията и те желаят елементарен достъп до работата на съвета, сподели Герджиков.

Сред предложенията за смяна в правилника са на електронната страница на СОС да се разгласяват отчетите с плановете за решения, които ще се гледат от комисиите на СОС, заяви Силвия Христова. Предлага се съвещанията на комисиите на СОС да се излъчват директно на електронната страница на Съвета, като направените записи остават забележими в списък. Протоколите от съвещанията на комисиите и поименното гласоподаване на всеки член от съответната комисия ще се разгласяват на електронната страница, сподели Христова. Друго предложение е протоколите от съвещанията на СОС и поименното гласоподаване на съветниците да са обществено налични и да се разгласяват на електронната страница на СОС. Когато жители насочат въпроси, представляващи публичен интерес и оферти за включване на точки в дневния ред на СОС, предлагането се разпределя от ръководителя на отрасловите комисии, уточни Христова. Съобразно тяхното мнение той ще дефинира включването на точката в дневния ред. Гражданите с включени точки в дневния ред до СОС при предпочитание участват на съвещанието и имат право да се изричат по съответните точки.

Групата на ГЕРБ и Съюз на демократичните сили предлага още общински консултант, който не е член на политическа група също да може да бъде предлаган и избиран за заместник-председател на СОС в случай че получи повече от половината от гласовете на всички общински съветници. Предлага се също с изключение на към кмета на Столичната община питания да могат да се насочат и към районните кметове.

Герджиков разяснява предлагането на Демократична България за фрапантно увеличение на периода за даване на общинските съветници и издание на материалите преди първото им разглеждане в комисия. В момента срокът е три работни дни, тяхното предложение е той да стане седем работни. Според Герджиков това ще забави в огромна степен работата на Съвета, тъй като след разглеждането в първата комисия, следва разглеждане в други комисии, след това разглеждане във водещата комисия, преди да може този отчет да влезе на сесия. Това би удължило доста периодите, безапелационен е Герджиков. По думите му предлагането на Демократична България ще забави извънредно доста работата на СОС.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР