Новият политически сезон ще започне с две основни теми: местните

...
Новият политически сезон ще започне с две основни теми: местните
Коментари Харесай

Попиванов: Към този момент няма никакъв интерес да се събаря правителството

„ Новият политически сезон ще стартира с две съществени тематики: локалните избори и законодателната активност - Конституционните промени и промените в бранша сигурност “. Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент Борис Попиванов, политолог и учител в катедрата по политология в Софийския университет „ Св. Климент Охридски ”.


„ Напрежението сред всички съществени политически сили по отношение на резултатите, които чакат от локалните избори, прогнозите дали това ще докара до нова политическа настройка, обединенията, които ще вършат на локално равнище, това ще господства в живота на партиите в идващите два месеца “, сподели още Попиванов и посочи, че идващият миг е обвързван със законодателната активност на Народно събрание в посока Конституционните промени, които бяха импортирани в края на предходния политически сезон. „ Това ще докара до диалози, оферти, конфликти сред партии и най-после промените в бранша сигурност, за които от Политическа партия –ДБ приказват от дълго време и които наподобяват заложени за началото на новия сезон, а точно в най – огромна степен това е понижаване на компетенциите на президента в тази сфера “, счита доцент Борис Попиванов.

Преподавателят разясни, че сътрудниците в ръководството се усещат добре в тази настройка. „ Политическа партия – Демократична България имат своите очаквания, че държат цялата власт и че ще могат да я уголемяват в доста направления, да вземем за пример в бранша сигурност както към този момент казахме, само че доколкото ще има някакви разтърсвания те биха могли да зародят след локалния избор. Ако резултатите от тях доведат до ясна политическа обстановка в интерес на ГЕРБ, то можем да чакаме упоритостите на Борисов и ГЕРБ за предоговаряне на ръководството, т.е. повече позиции на ГЕРБ в самото ръководство. Към този миг обаче считам, че няма никакъв интерес да се събаря държавното управление, а по – скоро всеки един от тях и най – към този момент ГЕРБ ще търсят повече въздействие в границите на това държавно управление “, разяснява Борис Попиванов. Той акцентира, че сериозният звук от страна на президента ще продължи, тъй като ръководещите му дават нови и нови мотиви. „ Ако при започване на това държавно управление съществена тематика беше методът на сглобяването му, то към този момент мотив за коментиране са дейностите му в разнообразни направления. В края на предходния сезон държавното управление излезе с управническа стратегия, в която бяха заложени пет целта, които към този миг не наподобяват доста изпълними, приказваме за Шенген, Еврозоната, намаляването на инфлацията и асимилиране на плановете по ПВУ. Движението е безредно, малко, резултатите към този момент не са се обрисували ”, сподели доцентът.

Относно Бюджет 2024 година Попиванов счита, че той не би се явил препъни камък сред ръководещите, тъй като ГЕРБ имат интерес да продължи държавното управление до Нова година и да се одобри нов бюджет. „ Няма да има доста съществени конфликти във връзка с съответните параметри в бюджета и тези конфликти ще бъдат решавани в интерес на ГЕРБ “, добави доцент Борис Попиванов. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР