Новият подвариант на Омикрон - XBB.1 е открит в България.

...
Новият подвариант на Омикрон - XBB.1 е открит в България.
Коментари Харесай

Доказан случай в Пловдив: Нов и по-заразен подвариант на Омикрон откриха у нас

Новият подвариант на Омикрон - XBB.1 е открит в България. Това излиза наяве от информация в Националния център по заразни и паразитни заболявания /НЦЗПБ/.
Прочетете още
XBB и XBB.1 са два от най-избягващите имунитета подварианти до момента. Още през октомври от СЗО оповестиха, че има ранни доказателства, сочещи за по-висок риск от наново заразяване при подвариантите XBB и XBB.1 спрямо други циркулиращи подварианти на Омикрон, предаде .

Лабораторно изследване от екип от Колумбийския университет, оповестено в здравното списание Cell, също допуска, че XBB.1 – директният предходник на XBB.1.5 – е измежду подвариантите на Омикрон, за които е най-трудно да бъдат обезвредени от антитела в кръвта на инфектирани преди този момент или имунизирани хора.

В България са потвърдени два случая на подварианта XBB.1 - един в София и един в Пловдив, излиза наяве още от справката на целегеномно секвенираните проби на SARS-CoV-2.

Пробите са взети от пациенти с COVID-19 в интервала 21.11-14.12.2022 година и са изпратени от 19 разнообразни лечебни заведения от 16 области на страната, сочи инспекция на ДарикНюз.

При всички клинични проби е открит вирусен вид Омикрон.

Съотношението на разновидностите е както следва: BA.2 (1.4%), BA.5.x (32.4%), BE.x/BF.x (35.1%), BN.x (5.4%), BQ.1 (4.1%), BQ.1.1 (12.2%), BQ.1.1.3 (1.4%), BQ.1.4 (1.4%), BQ.1.5 (1.4%), CL.1 (2.7%) и XBB.1 (2.7%).



Ден по-рано от СЗО изразиха безпокойство по мотив подварианта на Омикрон XBB.1.5, който единствено за няколко седмици се трансформира в преобладаващ вариант в Съединени американски щати. Той може да провокира нова вълна от случаи, съобщи пред кореспонденти представител на Световната здравна организация. В България все още няма потвърдени пациенти с този подвариант, а единствено с неговия предходник - XBB.1.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР