Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкова страшен"Отпадането на

...
Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкова страшен"Отпадането на
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Отпадането на зеления сертификат е навременно и правилно

Новият подвариант на Омикрон не се оказа толкоз заплашителен

"Отпадането на зеления документ е вярно и навременно деяние. Още преди две седмици предвиждах, че след месец и половина мярката ще отпадне. Реално това ще се случи скоро. Очаквано първите области с най-висока заболеваемост първи ще стартират и да редуцират случаите. "

Такова мнение изрича пред някогашният шеф на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

"Точно това се случи и в нашата страна – първа беше област Благоевград, по-късно София-град, където в действителност има понижаване на случаите. Следва област Бургас. Засега Пловдив, Русе и Варна имат по-слаба наклонност, само че и там има данни, че натискът върху лечебните заведения понижава. В понеделник излезе разбор на Националния център по заразни и паразитни заболявания за нещо доста значимо, което апропо предвиждах и аз преди време. То е, че Омикрон ще бъде главният циркулиращ вид през януари. Наистина данните от втората половина на месеца демонстрират, че от 800 секвенирани проби в Националния център по заразни и паразитни заболявания 96% от изследваните са Омикрон. Най-важното обаче, което стана ясно от тези данни, е обвързвано с подварианта. Доста от хората бяха уплашени от един подвариант на Омикрон, за който имаше информация, че се популяризира по-бързо и че е с по-тежко протичане. От данните на Националния център излиза наяве, че хоспитализациите, разследване на този подвариант, са даже по-малко. Това демонстрира, че този вид не придобива епидемиологично разпространяване да измести главния Омикрон ", прецизира още експертът.

"Освен това се оказа, че броят на случаите, които се нуждаят от лекуване в болница, са по-малко от главния вид Омикрон. Това демонстрира, че неговото протичане е по-леко. Фактически феноменът Омикрон, който се появи предходната есен, направи по този начин, че огромна част от популацията в Европа, в това число и България, да премине през него. Как мина обаче той? Хората, които са имунизирани с бустерна доза, даже не схванаха, че са инфектирани. Тези с две дози имаха хрема и температура до 38 градуса няколко дни, а неимунизираните - бяха с клинична картина, сходна на предходните разновидности ", разяснява проф. Кантарджиев.

"Сега доста хора считат, че след отпадането на зеления документ ще се понижи равнището на имунизация. Накъде обаче още повече! За страдание, хората не престават да са комплицирани заради разнопосочното говорене, което имаше по времето на Стойчо Кацаров. Когато проучвам претекстовете на хората да не се имунизират, се оказва, че има 10 до 14%, които са с безусловно антиваксинационно въодушевление. Причината е, че са възприели погрешна информация от хора, целящи политически дивиденти. С тях не може даже да се дебатира по този въпрос. Другата част са към 20% от хората, които се двоумят, тъй като не знаят и има нещо, което не им е ясно. Например доста хора с диабет считат, че не трябва да се имунизират, а то е тъкмо противоположното. На тези хора би трябвало да им се изясни по какъв начин тъкмо стоят нещата.

Човечеството към този момент привикна с COVID-19 и развитите страни приспособяват метода си на живот и дейности съгласно вируса. Мисля, че би трябвало да свикнем с ковид и заради ниското имунизационно покритие през есента още веднъж ще имаме случаи ", предвижда проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР