Новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и

...
Новият подход за опазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и
Коментари Харесай

Съветът на учените към министър Димов обсъди новия подход за опазване на питейните води

Новият метод за запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване и подготвяните промени в Закона за водите бяха разисквани през днешния ден на съвещание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите Нено Димов в Министерство на околната среда и водите.

„ Желанието на министерството е нашият теоретичен съвет да е първият кръг от хора, който преглежда предложенията за промени в Закона за водите. Подхождаме към предлагането за смяна в модела за запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване с разбирането, че тематиката е национално виновна и е от изключителна значимост. Затова през днешния ден започваме полемика, която ще се разшири и с други институции и заинтригувани организации “, съобщи министър Димов пред участниците в Съвета.

Министър Димов благодари на сътрудниците от научните среди, от които Министерство на околната среда и водите е получило поддръжка за миналите 10 месеца от учредяването на Съвета през януари тази година. „ Едно от първите провокации беше това по какъв начин да интегрираме другите системи за наблюдаване на качеството на атмосферния въздух – системата за цивилен мониторинг, на Изпълнителна агенция по околна среда и на Столичната община, за което работим дружно с Национален институт по метеорология и хидрология и Физическия факултет към СУ „ Св. Кл. Охридски “.

През тези месеци получихме самостоятелна експертна оценка и по съответни проблеми – за предпазена зона „ Калиакра “ и за естествен парк „ Витоша “, добави министърът. Той заяви, че е разпоредил на районните звена на Министерство на околната среда и водите в цялата страна да търсят експертизата на институтите и университетите по места, тъй като „ единствено с научния капацитет тези, които взимат политическите решения, могат да стигнат до верните решения “.

Вече са извършени обучителни срещи на Басейновите дирекции във Варна и Пловдив с Хидротехническия факултет към УАСГ, оповестиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

„ Водата е обект на основен интерес в цялата човешка активност и по тази причина е значимо да се откри салдото сред това по какъв начин да я използваме и за питейни потребности, за възобновима сила и за напояване “, съобщи още министър Димов.

Новият метод за смяна на режима на запазване на водите за питейно-битово водоснабдяване беше показан от шефа на дирекция „ Управление на водите “ на Министерство на околната среда и водите Илияна Тодорова. Тя уточни, че предлагането за смяна на режима в България има за цел да подсигурява опазването на водните запаси, като се вкара възприетата от Европейската общественост идея за отбрана на водите за питейно-битово водоснабдяване на база оценка на риска. Проектът на промени планува въвеждане на три равнища на отбрана – „ предпазен пояс “, „ охранителна зона “ и „ зони за отбрана на водите “.

Илияна Тодорова акцентира, че измененията в закона ще бъдат разисквани на необятна полемика с всички заинтригувани страни. Ще се даде опция локалните общности и стопанските субекти да защитят интереса си. С полемиката в Съвета на учените се дава начало на разискванията на експертно равнище.

„ Изцяло поддържам тези оферти, тъй като те са в отбрана на питейните води “, безапелационна беше доцент Ирина Костова (УАСГ). В изявленията си позитивни мнения за новия режим на запазване на питейните води показаха и други членове на Съвета. Сред участниците в днешното съвещание бяха още почетните членове акад. Александър Александров, проф. Никола Колев и проф. Георги Цанков, както и проф. Христомир Брънзов (НИМХ към БАН), доцент Анна Ганева (ИБЕИ към БАН), доцент Петинка Галчева (Шуменски университет), доцент Христо Хинков (НЦОЗА), проф. Валентин Колев (ТУ София) и комисар доцент Иван Тодоров (Академия на МВР).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР