Новият пленарен сезон: ГЕРБ – България се справя успешно; БСП

...
Новият пленарен сезон: ГЕРБ – България се справя успешно; БСП
Коментари Харесай

Новият пленарен сезон: ГЕРБ – България се справя успешно; БСП – искаме предсрочни избори

Новият пленарен сезон: ГЕРБ – България се оправя успешно; Българска социалистическа партия – желаеме предварителни избори
Есенната сесия на Народното събрание стартира с обичайните заявления, показани от ръководителите на парламентарните групи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От парламентарната естрада заявления прочетоха ръководителите на ПГ на ГЕРБ – Цветан Цветанов, на Българска социалистическа партия –Корнелия Нинова, на Движение за права и свободи – Мустафа Карадайъ и на „ Воля ” – Веселин Марешки.

Есенната парламентарна сесия се открива при добра ситуативност на България в Европа, съобщи ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов при откриването на новия парламентарен сезон. България все по-успешно се оправя с това да отстоява ползите си в Европейски Съюз. Европа се интересува от нас, следи ни, чува ни и ни прави оценка. Политическите ни съперници опълчиха европейските на вътрешните ни проблеми. И най-големите критици няма по какъв начин да не осъзнават, че постигнатото през днешния ден е било предпочитание за българските управници десетилетия обратно, добави Цветанов.

Не стихват напъните от ляво да се стартират вести и събития в ущърб на ръководещите. Тонът на говорене от дълго време е минал границите на приличието. Знаем, че сме неуместна коалиция за съперниците си, тъй като съумяхме да дадем отпор на безотговорния популизъм. За следващ път заявяваме волята си да следваме законодателните цели в управническата стратегия на ГЕРБ-ОП. Знаем, че точно поради постоянството ни да изпълняваме обещанията и продължаваме да получаваме публично доверие и поддръжка, това ще проличи още веднъж и на идните избори следващата година за Екологичен потенциал. Българското председателство ни даде скъп опит, работеща администрация, изясни Цветанов.

Сред законодателните цели на ГЕРБ Цветанов открои това, че законотворческият развой не би трябвало да е пленник на случайни политически оценки и тълкувания. Трудът ни имаме вяра, че ще е оценен по достолепие, когато търсим публичен консенсус. Силните партии стават още по-силни, когато работят в среда на политическа уместност, акцентира Цветанов. Благоприятно събитие са направените промени в Наказателно-процесуален кодекс, Граждански процесуален кодекс и Административнопроцесуален кодекс, стремим се да развием електронното правораздаване. Да прилагаме обновена правосъдна карта, която да преодолее районните диспропорции в разпределението на делата, изброи Цветанов.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че това болшинство е изчерпано. Искаме разформироване на Народното събрание и предварителни избори, добави тя. Нинова прочете обичайната за всяка нова парламентарна сесия декларация от името на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия лява България “, в която очерта главните ѝ политически цели.

В изявлението си водачът на левицата акцентира, че тази сесия стартира с едно съществено публично напрежение, с рецесия в държавното управление и неустойчивост в ръководещото болшинство.

„ В последния месец се случиха две събития и една покруса, които споделят всичко. Не единствено са съответните месеци и седмици, само че и за последните 29 години. Срина се Търговския указател, блокира целият стопански живот в страната, а държавните институции бяха безусловно безпомощни да реагират на това. 250 000 души, които страната е задължила да се застраховат с „ гражданска отговорност “, бяха излъгани от осигурител, който държавното управление е лицензирал. Държавата остана безучастна към тази покруса. Трето – 17 души починаха почтени, поради корупция и обири, които към този момент убиват физически “, уточни Нинова, визирайки тежката автобусна злополука в Искърското дефиле. Нинова напомни още, че на 1 октомври се чака и ново нарастване на цената на газа, което се чака да повлияе на цената на огромна част от стоките.

„ Следващите дни ще сме очевидци на борбата Цветанов – Борисов. Поискани оставки от Борисов се оспорват от Цветанов. За какво приказва всичко това – за безспорна неустойчивост при ръководещите и неустановеност в страната “, счита Нинова.

Лидерът на Българска социалистическа партия разгласи, че към този момент единствено 20 депутати от парламентарната група ще стоят в пленарната зала, а останалите непрестанно ще обикалят измежду гласоподавателите си, с цел да чуят техните претенции. „ Идваме при вас. Нека всеки рационален българин да даде своя принос, който с каквото може “, прикани Нинова.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ пък сподели, че сме на прага на нов политически сезон на фона на изключителна и обтегната конюнктура. Нашите предизвестия за безпринципната коалиция не бяха чути. Трябва да решим най-големия проблем – колапсът на държавността, добави Карадайъ.

Според ръководителя на Движение за права и свободи липсва държавнически метод, управническа визия, поредната политика е сменена с популистка. Карадайъ вижда непрекъсната открита война сред институциите, което блокира решаването и на най-малките проблеми като къде да бъде Национален институт по метеорология и хидрология или чумата по добитъка.

„ Институциите си приказват на разнообразни езици, стартират да се изживяват като самостоятелни бастиони на властта, а отсъствието на експертния капацитет слага пред риск от взимане на съответни решение “, счита водачът на Движение за права и свободи. „ Смяна на министри и предварителни избори – какво от това. По-важният въпрос е какво да се прави по-късно. Как да се построи престижът на държавността. Как да стартираме разговора сред институциите. Нужна е ясна стратегия и дълбоки промени “, уверен е Карадайъ.

Лидерът на „ Воля “ и зам.-председател на Народното събрание Веселин Марешки акцентира, че нито един парламентарен ден няма стойност, в случай че през него не са създали нещо съответно, с цел да подобрят живота на хората. Марешки прочете декларация от името на парламентарната група на партията при започване на новия парламентарен сезон. „ Виждаме в изявите на някои водачи, че внезапно се загрижиха за народа и отново отвориха торбите с подправени обещания. Надяват се хората да не помнят какви са ги правили цяла година и желаят да се покажат задачите в бяло и още веднъж да заблуждават гласоподавателите си. Този номер едва ли още веднъж ще мине “, акцентира Марешки.

Той прикани тази парламентарна сесия да бъде доста по-ползотворна и резултатна от предходната, което съгласно него може да се реализира с повече прагматизъм в решенията и по-малко празни приказки. „ Воля “ ще продължи да бъде другата парламентарна група, тъй като миналите месеци, от началото на 44 Народно заседание, ясно демонстрираха на хората кой кой е в българската политика “, счита водачът на партията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР