Новият парламент започва работа със силна заявка за широка изборна

...
Новият парламент започва работа със силна заявка за широка изборна
Коментари Харесай

Трифонов, Иванов и Манолова щурмуват Изборния кодекс

Новият парламент стартира работа със мощна поръчка за необятна изборна промяна. 4 законопроекта с промени в Изборния кодекс бяха импортирани още в първите му два работни дни от „ ИТН ”, „ Демократична България ” и „ Изправи се! Мутри вън! ” Най-същественото в тази ситуация е, че и концепциите на трите нови обединения в Народното събрание са общо-взето сходни, което разрешава по-лесното реализиране на компромис. Разбира се, заради неналичието на болшинство, ще им се наложи да търсят поддръжката на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Какво предлага Трифонов

От партията на Слави Трифонов оферират да се възстановят старите правила за формиране на изборни секции в чужбина, които бяха анулирани от ГЕРБ и някогашния Патриотичен фронт през 2016 година Преди това секции се създаваха при единствено 40 подадени заявки от български жители, съществуваха и така наречен автоматизирани секции (при 100 дали своят вот на предни парламентарни избори), настрана такива се образуваха и по преценка на българските дипломати на място. Също по този начин, на идващите парламентарни избори при основаването на секции ще се вземат поради и подадените рекорден брой заявки за гласоподаване през 2021 година Предвижда се и основаването на многомандатен изборен регион в чужбина, което ще разреши на българите там да избират свои депутати.

Казусът “гласуване с хартия или машини ” се позволява напълно в интерес на устройствата. Предвижда се хартиените бюлетини да се употребяват единствено по изключение, в случай че по някаква причина гласоподавателят не може да гласоподава машинно. Интересното е, че се предлага машините да се употребяват и в чужбина.

Депутатите на Трифонов упорстват съставът на Централната изборна комисия (ЦИК) да се понижи от сегашните 20 на 15 члена, а в образуването й да вземат участие единствено парламентарно показаните политически сили – т.е., без тези, които имат депутати в Европейския парламент, както е в този момент. Последното се стимулира с причини, че понастоящем методът на формиране на ЦИК основава неравнопоставеност и диспропорции. Предвижда се, в случай че законопроектът бъде утвърден, актуалният й състав да бъде сменен в 14-дневен период, тъй като “не оправда доверието, което й е гласувано като народен орган за ръководство на изборите ”.

Гласуването по интернет, което актуалният състав на ЦИК отсрочи за 2023 година, се възнамерява да се организира на президентските избори в края на тази година. Този път обаче ще бъде единствено пробно.

В законопроекта се дефинират и правила за осъществяване на гласоподаване по пощата, от което да се възползват българите зад граница. Записано е обаче, че това ще стане “ако е допустимо ”.

Позволява се видеозаснемане или видеоизлъчване от участниците в изборния развой при отварянето на изборните кутии след края на изборния ден.

Какво предлага Иванов

От “Демократична България ” са внесли два плана с промени в кодекса. Първият съдържа промени в гласуването в чужбина – също като при Трифонов се възвръщат старите правила за формиране на секции и се основава се изборен регион в чужбина. Отменя се таванът от 35 секции в страните отвън Европейски Съюз – нещо, което от “Има подобен народ ” не са отбелязали в личния си законопроект.

Много в детайли са написани разпореждания за гласоподаване по пощата, което десните депутати плануват да обхване освен българите в чужбина, само че и в страната – освен това не условно, както го замислят от “Има подобен народ ”. Интересен подробност е, че десните оферират да се сътвори опция гласоподавателите да ревизират на интернет страницата на ЦИК дали гласът им е признат и преброен, като употребяват номера на бюлетината. Предвиждат гласуването по пощата да се ползва и при референдуми, освен на избори.

Десните са надалеч по-радикални във връзка с ЦИК – упорстват съставът й да се редуцира до 9 души. Те също желаят неговата бърза замяна – само че в границите на един месец.

Изрично се отбелзява, че преброяването на гласовете, съставянето и подписването на изборните протоколи, както и пакетирането на изборите бумаги ще се излъчва онлайн.

От “Демократична България ” са записли, че гласоподавателят може да гласоподава с устройство, в случай че секцията е избрана за машинно гласоподаване, и с хартиена бюлетина, в случай че секциията няма машина, или устройството е механически неизправно. След като страната закупи  9600 машини за последните парламентарни избори, това значи, че по техния законопроект болшинството българи ще гласоподават единствено с машини.

Вторият законопроект на „ Демократична България ” е отдаден напълно на отдалеченото електронно гласоподаване. Описват се детайлно всички стадии по подготовката и провеждането му, отчитането на гласовете, процедури при краткотрайно прекъсване, преустановяване или отвод от пускане на е-вота и така нататък Предвижда се неговото потребление и при референдуми.

Какво предлага Манолова

Законопроектът на „ Изправи се! Мутри вън! ” повтаря предните в частта за образуването на секции в чужбина, както и за основаването на изборен регион там.

Прави усещане, че по-сериозно внимание е отделено на обновяването на изборните описи. Предвижда се такива да се сформират поотделно за всяка секция въз основа на предоставена от ЦИК информация за жителите, дали своят вот на последните избори. Планира се, също по този начин, ЦИК да организира акция за регистрация за гласоподаване, при която гласоподавателите, които не са дали своят вот на последните избори, могат да заявят предпочитание да гласоподават на идващите и на това съображение да бъдат допълнени в описите.

Депутатите на Манолова също упорстват за редуциране на състава на ЦИК до 15 члена и подмяната на сегашния в 20-дневен период. В законопроекта им участват и текстове за въвеждане на интернет гласоподаване, видеонаблюдение, както и за унищожаване на хартиените бюлетини в интерес на машините в голямото болшинство от секциите.

Имат и положителната концепция да се понижи от 7 на 5 100 прагът, над който стават годни получените от изборните претенденти преференции и могат да се разместят листите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР