Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като

...
Новият парламент вдига с всеки изминал ден летвата. И като
Коментари Харесай

ДПС, ГЕРБ, БСП, главният прокурор и съдът

Новият парламент подвига с всеки минал ден летвата. И като интерес, и като известност. Но през вчерашния ден (22 април) подвигна летвата на най-важното равнище – това на държавността.
Какво се случи – пред Народното събрание. Фундаментално, тъй като в този текст са посочени ясно две неща – първо, в какъв интервал от време обвинител номер едно би трябвало да идва и да се регистрира пред Народното събрание и второ, че основният прокурор е дължен да се яви, когато бъде извикан за чуване.
Звучи прекомерно хубаво, с цел да е истина, биха споделили хората с най-малко една мозъчна клетка в главата, които от дълго време са осъзнали, че до момента в който не проработи правораздаването ни, бял ден няма да забележим. И в действителност е прекомерно хубаво – тъй като същото се отнася до ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС).
Ще кажете, какво толкоз – дано да се регистрират всички. И ще сбъркате – тъй като с това решение още веднъж не се трансформира моделът, логиката остава същата!
Да го обясня по този начин – с цел да построите къща, първо почвате от основите, след това вдигате стените и най-после идва покривът. Не става да сложите първо стените, след това покрива и най-после основите. Или първо покрива, след това основите, най-после стените. При всеки различен вид отвън първия, като ливне дъжд и задуха вятър, на къщата ѝ ви се случва това, което се случва на две от трите къщички в приказката " Трите прасенца ".
Същото е и със правосъдната власт. Основата на страната е независимостта на законодателната власт (парламента), изпълнителната власт (правителството) и правосъдната власт (съда). Не просто самостоятелност, а самостоятелност на всичките тези управляващи една от друга и надзор на всяка от тези управляващи върху другите! Специално за правосъдната власт – тя би трябвало да е самостоятелна от политическо въздействие, само че да не може да прокарва закони и да постанова политики! Ако правосъдната власт не е самостоятелна, всеки, който вземе политическата власт в страната, ще кара съда да отсъжда в негова изгода! Или както е известно в България за най-големите гадости: " Законно е "! Затова би трябвало да има гаранции, че правосъдната власт няма по какъв начин да бъде пипната от политиците.
В България такава гаранция няма! Защото, отвън политическите квоти във Висшия правосъден съвет, има и различен лост за политическо въздействие – прокуратурата, която е направена равна със съда. Прокуратурата НЕ Е съд! Разликата сред прокуратурата и съда е, че прокуратурата упреква, само че съдът взема решение дали обвиняването е заслужено! Прокуратурата упреква, съдът - не! Съдът взема решение, прокуратурата - не! Затова и прокуратурата е нещо друго от съда – тя е изражение на страната, тя е инструмент на държавната политика в региона на правото. В прокуратурата има политика по формулировка, в съда – не! В един правосъден развой прокуратурата е страна – обвинител, а съдът не е страна – той е съдия, той отсъжда, той взема решение!
Затова и решението да се приравнят основният прокурор и ръководителите на висшите съдилища значи единствено едно – да се резервира политическото вмешателство! Това беше прокарано по концепция на Движение за права и свободи, беше подкрепено от ГЕРБ и Българска социалистическа партия.
Действително, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова единствена от водачите на обединенията, подкрепилите цялостния текст, излезе на трибуната и изясни какъв брой поредно гласоподава партията ѝ – че концепцията за процедура за чуване на обвинител номер едно тръгнала от социалистите през предишния парламент, че желае сегашният основен прокурор Иван Гешев да подаде оставка, да се разформироват профилираните прокуратура и съд, че Българска социалистическа партия го е казвала пред Гешев в пленарна зала. Само че това НЕ Е смяна на модела, не е смяна на логиката на протичащото се. Хубаво, Гешев може да си отиде, само че като пристигна идващият, той отново ще бъде определен при политическа интервенция, отново ще е приравняван със съда - тъй като устройствената логичност не се трансформира! И ще зависи какво ще прави идващият съгласно това кой е мощният политически на деня!
Не съм обаче песимист – стъпка напред е, че въобще стигнахме до тематиката с устройството на страната ни, въпреки че доста хора въобще не схващат защо става въпрос. Вярвам, че най-после ще извървим и целият път – да си построим къщичката от основите, през стените до покрива. Защото в този момент покривът е на земята, стените са една през друга, а основата липсва!
Колкото до за случилото се отпреди час - по какъв начин нямало да елементарни, че " юристите на мутрите " ще разпитват ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд в Народното събрание и ще ги натискат, имам следните думи - ИЗКЛЮЧИТЕЛНА НАГЛОСТ И АБСОЛЮТНО БЕЗОЧИЕ! Ако депутатите на ГЕРБ, които не вървят и до тоалетната без Борисов да им каже, не бяха дали своят вот " за ", нямаше да се случи. Още едно доказателство какво в действителност е статуквото - кой по какъв начин гласоподава като пристигна ред за правораздаване!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР