Новият парламент на Индия трябва да бъде открит този уикенд

...
Новият парламент на Индия трябва да бъде открит този уикенд
Коментари Харесай

Бойкотът на опозицията в Индия засенчи откриването на новата сграда на парламента

Новият парламент на Индия би трябвало да бъде открит този уикенд на фона на политически спор , защото 19 опозиционни партии декларират, че ще бойкотират церемонията, предава „ BBC “.

Премиерът Нарендра Моди ще открие постройката в неделя. Лидерите на опозицията обаче са на мнение, че президентът на Индия, най-висшият парламентарен орган, би трябвало да отвори постройката.

Лидерите на ръководещата Bharatiya Janata Party (BJP) упрекнаха опозицията, че „ играе политически игри “ . В сряда 19 партии – в това число главният опозиционен Конгрес – излязоха с изказване, обявявайки своето „ групово решение “ да бойкотират церемонията по отваряне на постройката . Те акцентираха, че въпреки откриването да е било „ значим мотив “, „ решението на Моди самичък да открие постройката “ е „ сериозна засегнатост и „ непосредствено нахлуване “ против демокрацията в Индия. В изказването се загатва също, че опозиционните депутати са били „ дисквалифицирани, отстранени и заглушени “ , до момента в който „ спорните закони “ са били признати без доста спор. Партиите допълват:

„ Когато душата на демокрацията е изсмукана от Народното събрание, не намираме стойност в нова постройка. “

Министърът на вътрешните работи на Индия Амит Шах разяснява, че всички политически партии са били поканени за церемонията и помоли опозицията да не политизира събитието. На конференция в сряда той съобщи:

„ Правителството изиска всички да участват. Всеки ще работи съгласно личните си усеща. “

Отношенията сред ръководещата BJP и множеството опозиционни партии са обтегнати, което постоянно води до задънена улица по време на парламентарните сесии. Наскоро водачи на опозицията стачкуваха, откакто водачът на Конгреса Рахул Ганди беше дисквалифициран от Народното събрание, откакто беше наказан на затвор по дело за клюка.

Лидерите от ръководещия Национален либерален алианс, управителен от BJP, разкритикуваха изказването на опозицията, наричайки го „ невероятна засегнатост към нашата народна власт и към техните определени представители “ . Те също приканиха опозицията да мисли за нацията , а не за самостоятелните политически облаги .

Лидерите на опозицията също подлагаха на критика определената от държавното управление дата за церемонията, която съответствува с годишнината от рождението на идеолога на Хиндутва В. Д. Саваркар.

Не всички опозиционни партии са на една и съща страница по въпроса – някои районни партии като Biju Janata Dal и YSR Congress Party ще участват на церемонията.

Новата постройка на Народното събрание – която е част от амбициозния план на държавното управление за развиване на енергийния кулоар Central Vista в столицата Делхи – е потопена в несъгласия през цялото време. Много опозиционни политици, еколози и групи на гражданското общество подлагаха на критика плана за високата му цена и твърдяха, че държавното управление не се е съветвало с други законодатели и обществеността. Те също по този начин сложиха под въпрос решението на държавното управление да построи нова постройка на Народното събрание, вместо да модернизира остарялата.

Правителството обаче съобщи, че новият парламент е нужен, защото по-старата постройка „ демонстрира признаци на злополучие и прекалено потребление “.

Новата постройка – проектирана от HCP Design, Planning and Management и издигната от Tata Projects – има повишен потенциал за сядане и е издигната на приблизителна цена от 9,7 милиарда рупии (117,1 милиона $, 94,2 милиона паунда).

През 2020 година Конгресът също бойкотира събитието за полагане на главния камък на новия парламент, критикувайки държавното управление за провеждането му в миг, когато фермерите стачкуваха против три спорни нови закона.

Настоящият спор провокира доста диспути в Индия, като някои коментатори настояват, че отразява разногласна среда , в която ръководещата партия и опозицията не могат да реализират съглашение по множеството въпроси.

Вестник „ Indian Express “ твърди в публицистична публикация, че въпреки опозицията да има същински недоволства, тя би трябвало да откри метод да се издигне над тях, с цел да означи този исторически миг. Той съобщи:

„ Не може да бъде – не би трябвало да бъде – когато идващите генерации гледат фотоалбума на тази разнообразна нация, да виждат парламент, който е гол и едноцветен, тъй като 19 партии не можаха да се повдигнат над недоволствата си, колкото и законни да бяха, да ги прегърнат по-големият мотив. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР