Новият отговорник за киберсигурността в държавата вицепремиерът Марияна Николова има

...
Новият отговорник за киберсигурността в държавата вицепремиерът Марияна Николова има
Коментари Харесай

Вицепремиерът по киберсигурността допусна пробив още в първата си изява

Новият отговорник за киберсигурността в страната вицепремиерът Марияна Николова има огромни упоритости за този ресор, въпреки че самата тя се оказа не изключително готова за борбата с хакерството, защото е с базисни умения по компютърна просветеност. Това не й попречи още в първото си медийно присъединяване да поиска " доста нарастване " на наказването за хакерство с промени в Наказателния кодекс.

" Ще предложа от 5 до 15 години затвор за сходни закононарушения, в които попадат проникването и хакването на пароли. В закона ще се уточнят какви са тъкмо типовете компютърни закононарушения. На европейско равнище глобите са обилни. Една от тях е хакерът да не може да влиза в нито една страна в Европейски Съюз. Освен това ще му бъдат блокирани банковите сметки и имуществото. Всеки хакер би трябвало да знае, че ще го грозят най-тежки наказания. Това Съветът на Европа неотдавна го одобри ", съобщи гръмко Николова пред Нова телевизия в сряда.

До момента в България няма нито един осъден за хакерска офанзива и не е ясно каква постанова завишаване на наказванията. Освен това вицепремиерът явно бърка Европейския съвет и Съвета на Европа, което е неприемливо за човек с сходен сан, който е с юридическо обучение. Съветът на Европа, за който Николова приказва, е интернационална политическа организация и не приема закони или промени в тях. В Европейски Съюз законодателството е в пълномощията на Европейската комисия и Европейския парламент.

На резонния въпрос дали, откакто оглавява Съвета по сигурност, схваща от компютри, Николова отговори: " Как да не запознат съм компютри? Най-малкото, което е, всеки държавен чиновник би трябвало да има минималните равнища на техническа и осведомителна просветеност. Аз в границите на администрацията, в която съм работила, съм прекосявала през разнообразни образования, в това число владея и квалификацията ITcard ".

Сертификатът за компютърни умения ITcard, който Николова има, е за базови умения - удостоверява, че притежателят му може да работи с най-елементарните текстови стратегии и да търси информация онлайн. Органът, който тя към този момент управлява, би трябвало да създаде тактиката на страната за битка с киберпрестъпленията.

Николова, която бе наизустила някои от отговорите и отговаряше бързо и машинално, отклони въпросите за " бъгването " на Търговския указател. Запитана какво ще е наказването за " калинката ", която е оставила той да се срине, тя сподели, че ръководещите са " създали предварителна защита " и ще " направи едно редом вместилище ". Такива складове обаче имаше и по време на срутва на регистъра. На въпрос за хакването на Национална агенция за приходите Николова изясни: " След като бяха осъществени хакерските офанзиви от Национална агенция за приходите, страната предприе редица основни фактори, които към този момент настъпиха като във връзка с административни ограничения ". Тя настойчиво отхвърли да каже какво би трябвало да е наказването за служителите, позволили сходни сривове в осведомителните системи, като непрестанно извърташе отговорите си към последствията за хакерите.

Николова разкри, че персонално министър председателят Бойко Борисов я харесал да оглави съвета, който ще се грижи за киберсигурността. Премиерът също " свети " с компютърната си просветеност и миналата година обществено изясни по какъв начин той счита, че би трябвало да се предотвратяват хакерски офанзиви:  " Ние работиме доста освен интензивно, само че доста точно с нашите евроатлантически сътрудници и служби и когато има сходни действия, осъществени и разобличавани хакерски атаки и сходни дейности, ние доста деликатно ги следим, тъй като няколко пъти си спомняте, в това число и на Министерски съвет и на съществени министерства, преди европредседателството просто хакерските атаки бяха ужасни. Даже си припомням един петък, с цел да не заразят цялата система, ги накарах… малко смешно звучи, само че от кабелите от контактите да ги изключат машините, с цел да предотвратиме подобен набег. "

 

СЪСТАВ

Новият съвет по киберсигурност ще се състои от 18 ръководители на значими ведомства, измежду които МВР, МО, ДАНС, Министерство на външните работи, както и основни ръководители на разследващите служби. В него ще има и представител на президента.

 

ОЩЕ РЕСОРИ

Макар да се изявява рядко, вицепремиерът Николова има необятно портфолио. Освен за киберсигурността тя отговаря още за икономическата и демографската политика на държавното управление. Под неин надзор са основните Министерство на здравеопазването и стопанската система, на обществената политика, екологичното министерство, ДА " Електронно ръководство ", организацията за протекция на детето, както и тази за българите в чужбина, Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и транспортното министерство. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР