Новият оловен завод в КЦМ заработи преди три години ©

...
Новият оловен завод в КЦМ заработи преди три години ©
Коментари Харесай

Финландската Outotec рекламира технологията си Ausmelt с българския КЦМ

Новият оловен цех в КЦМ проработи преди три години

© Надежда Чипева Още по тематиката
Най-големите компании в металургията: Рекорден искра

Секторът внезапно усъвършенства резултатите си през предходната година и всичките предприятия в топ 10 излязоха на облага
9 авг 2018
КЦМ влага още 22 млн. лева в производството на цинк

С плана компанията ще може да обработва по-некачествени първични материали и да извлича от тях метал
17 юни 2018
КЦМ излиза на пазара на капиталово злато

Комбинатът пусна в употреба нова индустриална линия за благородния метал
16 авг 2016 Българският производител на олово КЦМ е най-хубавият образец в света за преимуществата, които носи технологията Ausmelt. Това съобщи Пол Абът, шеф на Ausmelt във финландската софтуерна компания Outotec, на първия конгрес на производителите на метали по технологията Ausmelt, която точно затова се организира в Пловдив. Определяна като технологията на XXI век, Ausmelt беше определена от КЦМ за новия й оловен цех, който проработи преди три години. В резултат на инвестицията себестойността на производството към този момент е с 20% по-ниска.

Пловдивският образец

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Три са конкурентните преимущества на предприятията, които създават цветни метали с технологията Autsmelt - еластичност, продуктивност и екологичност, уточни Абът. Това е и повода пловдивското металургично дружество да заложи на нея и да влага към 100 млн. евро в напълно нов цех за олово.

" През 2018 година ще произведем към 74 хиляди тона олово с 20% по-ниска себестойност ", разяснява изпълнителния шеф на групата " КЦМ 2000 " Румен Цонев. За специалистите в завода един от причините в интерес на технологията е бил, че тя разрешава да се употребяват по едно и също време както концентрати, по този начин и вторични първични материали. В момента към една четвърт от суровината за произвеждане на олово в КЦМ идва от преработване на батерии, само че съгласно Цонев този % може да нарасне доста. " Това е единият от факторите за намаляване на себестойността на производството, само че най-важният е икономията на сила ", разяснява той. Заводът в този момент употребява с към 40% по-малко сила, в сравнение с с предходната технология. Третият стопански фактор за по-ниската себестойност на цветния метал, създаван в Пловдив, е икономията на работна мощ.

Екологичните резултати от въвеждането на Ausmelt в новото оловно произвеждане също могат да бъдат измерени. През последните години излъчванията на газове са понижени неколкократно, което прави качеството на живота в региона доста по-добро.

Специална технология

Между 15 и 20% от оловото и половината от калая в света се добиват с Ausmelt, посочи Абът. По думите му всяка година металургичната промишленост в света влага сред 600 млн. $ и 1.2 милиарда $ в мощности, които създават цветни метали с финландската технология. " През 2018 година започва дружество за преправка на олово в Порт Пири, Австралия. Инвестицията в него е 600 млн. $, включително 20 млн. $ за нашето софтуерно ноу-хау ", изясни Абът.

Специалното на технологията Ausmelt е най-много методът, по който суровините се вкарват в пещта, изясни Абът, само че добави, че компанията има усъвършенстване в дигитализацията на системата и ръководството на процесите. Едно от основните преимущества е, че едно и също съоръжение може да се употребява за произвеждане на разнообразни метали - олово, мед, калай и никел. " Това илюстрира гъвкавостта на технологията ", сподели Абът и даде за образец цех в Намибия, който е бил издигнат преди 15 години за произвеждане на олово, само че в този момент се употребява за произвеждане на мед. По думите му преимущество е също, че технологията е ефикасна при ниски температури - 1000 градуса при оловото и 1850 градуса при медта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР