Новият офис пакет поддържа API Vulkan с подкрепата на AMDLibreOffice

...
Новият офис пакет поддържа API Vulkan с подкрепата на AMDLibreOffice
Коментари Харесай

LibreOffice 7.0 идва с редица подобрения

Новият офис пакет поддържа API Vulkan с поддръжката на AMD

LibreOffice е най-популярната опция с отворен код на Microsoft Office
(снимка: The Document Foundation)

Излезе нова версия 7.0 на офис пакета с отворен код LibreOffice. Разработчиците са добавили редица нови благоприятни условия и усъвършенствания във функционалността на известния пакет, който е опция на Microsft Office.

На първо място, софтуерната библиотека за векторна графика Cairo е сменена с графичния енджин Гугъл Skia с ускоряване въз основата на API Vulkan за по-добра продуктивност. Енджинът е осъществен с поддръжката на AMD и заложен по дифолт във версията на LibreOffice за Windows.

Skia е 2D графична библиотека с отворен код, която дава общи API (приложни програмни интерфейси), които работят на разнообразни хардуерни и софтуерни платформи и се ползват за текстове, фигури и изображения.

Друга оригиналност във версия 7.0 e поддръжката на OpenDocument (ODF) 3.1 – отворения и типов формат за документи в LibreOffice. Най-важните усъвършенствания са цифровите подписи на документи и криптирането на XML въз основата на OpenPGP. Разработката на функционалностите на ODF 1.3 беше финансирана от дарения за The Document Foundation.

Разработчиците наблягаг и на усъвършенстваната съгласуемост с файлове на Microsoft Office, включително docx, xlsx и pptx. Така да вземем за пример, docx файловете към този момент се резервират във версии на Microsoft Office 2013/2016/2019, а не в режим на съгласуемост с Office 2007. Могат да се експортират xlsx файлове с имена на таблици по-дълги от 31 знака. Подобрен е филтърът за импортиране и експортиране на pptx файлове.
още по тематиката
Други промени в пакета като цяло включват новия жанр на иконата Sukapura по дифолт в macOS, нови фигури в галериите (стрелки, диаграми, икони и други), резултати на искра и меки ръбове на обектите.

В допълнение, приложението Writer получава по-лесен за потребление навигатор с повече контекстни менюта, поддръжка на полупрозрачен текст, проявление на отметки в текста, номериране с попълване на описите, усъвършенствана работа с цитати и апострофи.

На собствен ред електронната таблица Calc се снабдява с нови функционалности за генериране на случайни цифри и клавишни комбинации за автоматизирано сумиране. Приложенията Impress и Draw в този момент поддържат полупрозрачен текст, а PDF файловете – размери по-големи от 500 см.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР