Новият обвинителен акт срещу Ахмед Муса и 13-те му последователи

...
Новият обвинителен акт срещу Ахмед Муса и 13-те му последователи
Коментари Харесай

Заради пропуски: Делото срещу Ахмед Муса и 13 последователи на ИДИЛ отново в ход

Новият обвинителен акт против Ахмед Муса и 13-те му почитатели е направен от различен наблюдаващ прокурор.

Делото за втълпяване на религиозна ненавист и пропагандиране на концепциите на ИДИЛ още веднъж влезе в начална фаза в Пазарджишкия областен съд. Причината е, че Върховният касационен съд видя основни пропуски в досъдебната фаза и откри преднамереност от страна на прокуратурата. Затова новият обвинителен акт е направен от различен наблюдаващ прокурор, а правосъдният развой се гледа от нов състав. След 8 години следствия и правосъдни съвещания, посоченият за началник на ислямистки структури у нас – Ахмед Муса, и 13-те му почитатели, през днешния ден още веднъж се изправиха пред съда в Пазарджик.

Според Върховния касационен съд, който за повторно връща делото, Ахмед Муса и сподвижниците му през 2019 година на първа инстанция са получили присъди с неразбираеми претекстове. Липсвало и решителност – по кое време, къде и по какъв начин е осъществено закононарушението.

Преди три години Ахмед Муса беше наказан на 8 години и половина затвор, както и на 9500 лв. санкция, а останалите подсъдими получиха сред 2 и 3 години ефикасни присъди, които по-късно бяха сменени с административни санкции.

„ Връщането е да се уточни време, място и метод на осъществяване на действието. За самото действие - няма смяна ", изясни наблюдаващият прокурор Васил Малинов. „ Всичките имаха присъди, никой не е бил оневинен. Повече от тези санкции, които им даде първият съд, не може да се желаят ", съобщи още Малинов, съобщи NOVA.

„ Сега ще вършим възражения за връщане още веднъж на прокурора за премахване на процесуални нарушавания. Ограничили са правото на отбрана на подсъдимите. Малко към този момент е остарял обвинителният акт, защото „ Ислямска страна ", към този момент я няма ", съобщи Елвира Понкова, юрист на четирима от подсъдимите.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР