Новият –стар министър на земеделието Десислава Танева сериозно е запретнала

...
Новият –стар министър на земеделието Десислава Танева сериозно е запретнала
Коментари Харесай

Министър Танева здраво приклещи бенефициентите на къщите за гости

Новият –стар министър на земеделието Десислава Танева съществено е запретнала ръкави да ръководи. Очевидно агроначалничката няма желание този път да „ изпуска юздите “ във Държавен фонд „ Земеделие “. За разлика от предходният й мандат, когато тя беше министър в държавното управление на Борисов 2, а шеф на фонда беше Румен Порожанов. Думата на Танева не тежеше изключително доста пред него, само че в този момент явно нещата са се трансформирали.

Откакто е встъпила в служба като аграрни министър, тя се пробва до потвърди както на себе си, по този начин и на обществото, че този път

контролът върху разплащателната организация, ще бъде в желязна хватка.

Стана ясно,че до края на този месец всички къщи за посетители, за които не е изминал петгодишния интервал за надзор, ще бъдат проверявани както от чиновници на фонда, по този начин и от специалисти на земеделското министерство. На процедура под окото на проверяващите ще попаднат 288 къщи за посетители ( от общо 746 плана за целия период), които са получили близо 82 млн. лева безплатно европейско финансиране от оперативната програмата за развиване на селските региони 2007-2013 година.

Според формалната информация от земеделското ведомство оповестените инспекции в този момент целят да се откри на място дали обектите, които са под наблюдаване работят по предопределение и в действителност правят туристически действия. Ще бъдат ревизирани на място всички документи, доказващи действителното действие на съответния обект като място за настаняване на посетители.

По гледище на Танева изпълнителният шеф на разплащателната организация Живко Живков е основал организация за осъществяване на инспекциите, а след приключването им ще бъде направен отчет за резултатите от тях. Плановете са той да бъде показан на земеделския министър Десислава Танева седмица след края на инспекциите.



Десислава Танева, министър на земеделието

Всичко това се случва след разразилия се преди повече от два месеца скандал, когато стана ясно, че част от отпуснатите европейски средства са отишли при доближени до властта хора и с тях фактически са построени къщи, само че единствено за гостите на властимащите...

Заради такава история падна главата на заместител -.министъра на стопанската система Александър Манолев, който единствено седмица по-късно благоевградската окръжна прокуратура притегли като обвинен. Стана ясно, че Манолев е излъгал, с цел да получи средства от европейски фондове, с които да построи първокласната къща за посетители, употребена като фамилно жилище. Според държавното обвиняване закононарушението е било осъществено в съучастничество с Ана Димитрова, която посредством своята компания Едноличен търговец "Агротрейд - Ана Димитрова ", от Сандански, е подала настояването за подкрепяне и надлежно е получила 391 160 лв. от "Европейски аграрни фонд за развиване на селските региони – Европа влага в селските региони ".

В известието на прокуратурата, тогава се споделяше, че „ действието е осъществено в изискванията на продължавано закононарушение в интервала от януари 2013 година до 14 октомври 2015 –а като Манолев е подстрекател и помощник, а Димитрова – причинител “.

През по-голямата част от времето Манолев е заместник-министър на туризма във второто държавно управление на ГЕРБ. Разследващите откриха, че всички документи от 2013 -а не са подписвани от Димитрова, а графологична експертиза потвърди, че подписът не е неин, разгласи представителят на основния прокурор Румяна Арнаудова. Прокуратурата открила също, че Ана Димитрова е щерка на бавачката на децата на Манолев. Младата жена е родена през 1993-а и е на 25 години.

По-късно излязоха информации и за още

куп държавни мъже, които са били в „ рискова непосредственост “

с бенефициенти на програмата. За тях обаче до този миг не се приказва, че са попаднали под прицела на прокуратурата. Като да вземем за пример водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ и евродепутатът от Българска социалистическа партия Елена Йончева.

Дали за някои от тях ще бъдат открити „ данни за закононарушение “, към момента не е ясно.

Що се отнася до сегашната интензивност, за по-сериозен надзор, преди седмица под прицела на специалистите попаднаха 14 къщи, които са кандидатствали за дотация по европрограмата през локални инициативни групи. При тях на този стадий не бяха открити нарушавания.

Какъв ще бъде „ салдото “ сред в този момент проверяваните 288 къщи за това кои от тях действително извършват активността си като къщи за посетители и кой са за персонално прилагане, към момента не е ясно.

Може би този път прозрачността след приключването на тези инспекции, ще бъде по-различна от досегашната?!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР