Новият наставник на Пари Сен Жермен бе официализиран през първата

...
Новият наставник на Пари Сен Жермен бе официализиран през първата
Коментари Харесай

Един астурианец в двора на принцовете

Новият ментор на Пари Сен Жермен бе официализиран през първата седмица на юли. Осми треньор в катарския интервал на клуба (от 2011 година насам). Луис Енрике е наясно, че задачата му е да напише най-значимата глава в историята на парижани, повеждайки ги към върха в Шампионска лига.

В една или друга роля, испанецът към този момент е взел участие неведнъж в мачове с голяма значителност за френския гранд. Голяма част от тези дуели остават измежду най-паметните в европейския футбол.

С екипа на Реал Мадрид през 1993 година – драма с прочувствени обрати, довели до показателен триумф за парижани

Макар актуалният му облик да е свързван основно с Барселона, Луис Енрике прекарва няколкогодишен интервал като състезател в огромния конкурент на каталунците – Реал Мадрид (между 1992-1996 г.). В първия си сезон като техен футболист той и отборът му срещат ПСЖ в четвъртфинален конфликт в Купата на УЕФА през сезон 1992-1993.

Астурианецът е титуляр и в двата мача. Първата среща на " Сантяго Бернабеу " завършва при резултат 3:1 в интерес на " Лос Меренгес ", което ги слага в силова позиция преди реванша.

На " Парк де Пренс " парижани излизат мощно мобилизирани за поврат, като той придобива действителни очертания в 33-тата минута, когато Джордж Уеа засича с глава корнер, правейки по този начин, че отборът му да се нуждае единствено от още едно безответно попадение. До такова се стига в 81-вата минута с мощно воле на Давид Жинола от границата на наказателното поле, а еуфорията на стадиона е такава, че усетът на класирането към този момент е ясно осезаем.

След въпросния втори гол Луис Енрике е заменен, а гостите се впускат в търсене на попадение, което да ги прати в последваща фаза, само че разкрилите се пространства са оптимално употребявани от френския отбор – образцово извършена контраофанзива се увенчава с трето пращане на топката във вратата на иберийците, дело на Валдо.

Едва ли тогава са били мнозина тези, които са вярвали, че обратите в развоя занапред предстоят. В началото на даденото от арбитъра продължение мадридчани оползотворяват статична обстановка, при която Иван Саморано изравнява общия резултат и наподобява праща мача в продължения от по 15 минути. Но в последните секунди ПСЖ на собствен ред получава правото да извърши статично състояние, при което ударът на Антоан Комбуаре с глава става безконечна част от френския футболен фолклор - бранителят матира " кралете " и праща в възторг трибуните.

Нова европейска среща година по-късно и нова френска победа

Отново на четвъртфинална фаза (този път в шампионата за КНК), Луис Енрике и Реал Мадрид се изправят против положителния си остарял познайник от френската столица, а 23-годишният тогава състезател отново е титуляр и в двете срещи.

Първата е на " Сантяго Бернабеу " и гостите излизат напред в резултата след чудесна акция отляво с основен проектант Давид Жинола, приключила с попадение на Джордж Уеа. В хода на срещата Бернар Лама се отличава с чудесни спасявания, а в края на дуела топката е изчистена от защитник на ПСЖ от самата голлиния, като коментаторите от френската телевизия даже се заблуждават, че изравняването е реалност. До такова обаче не се стига и гостите си потеглят с скъп задатък от гастрола на иберийска земя.

Ответният мач на " Парк де Пренс " е надалеч от драматизма на предшественика си от 1993 година, само че въпреки всичко има известни сходства - за неговия процес статичните положения и головете с глава още веднъж се оказват определящи. Именно такива две попадения си разменят двете обединения, с цел да завършат 1:1 - тъждество, пращащо френския представител на нов полуфинал в Европа.

Като футболист на Барселона във финала на КНК през 1997 година

Три години след последната си борба с отбора от френската столица, Луис Енрике получава право да вземе самобитен реванш, освен това в директна борба за трофея в КНК. Не е изненада, че той е измежду стартовите 11. Негов съотборник тогава е и Христо Стоичков, който се появява в игра по-късно (в 85-ата минута).

Пари Сен Жермен влиза в конфликта със статут на настоящ притежател на оценката от предния сезон.

В стартовите 11 на Барса се откроява името на правещата възторг по това време новоизгряла звезда на Феномена Роналдо. Именно той се оказва в епицентъра на събитията в края на първото полувреме. Тогава героят от предходния край на ПСЖ против Рапид Виена, Бруно Н’Готи, фаулира бразилеца в пеналтерията и е отсъден 11-метров углавен удар, който самият Роналдо трансформира в гол.

След почивката " принцовете " стигат до някои рискове, основно посредством акции, проведени от Раи, като при една от тях Патрис Локо уцелва страничната греда на Витор Баия. С греди се отличават и каталунците, като това се случва при красива групова акция сред Христо Стоичков, Луиш Фиго и Роналдо. До ново попадение обаче не се стига, само че Барселона печели четвъртата си КНК и общо пета огромна европейска купа.

Луис Енрике пък подвига своя първи континентален трофей.

Четири мача против ПСЖ в дебютния сезон като треньор на Барса

Между 2014 и 2017 година Луис Енрике изкарва най-успешния си все още треньорски интервал – този на " Камп Ноу " с 9 завоювани трофея. А този стадий е белязан от половин дузина мачове с Пари Сен Жермен. Още в първата акция на Шампионската лига се организират два мача с французите в груповата фаза плюс още две срещи в четвъртфиналите.

Разглеждайки събитията от групите, в първия мач на френска земя домакините са без три от огромните си звезди - Златан Ибрахимович, Тиаго Силва и Езикел Лавеци, само че все пак изиграват мощен в групов проект дуел, в който Марко Верати бележи първия си гол с екипа на столичани, а с изключение на него се разписват и други двама недотам обичайни голмайстори - Давид Луис (изнесъл примерен мач) и Блез Матюиди, до момента в който при Барса нормалните обвинени са измежду имената на светлинното табло - Лео Меси и Неймар.

Головото шоу обаче секва след 56-ата минута и парижани ловко ръководят задатъка си от 3:2, с цел да стигнат до влиятелния триумф.

Във втория мач през декември Ибра се завръща на " Камп Ноу " и точно той открива резултата след четвърт час игра, само че след това ударното трио на каталунците Меси, Неймар и Луис Суарес споделя тежката си дума – всеки от тях се разписва по един път, с цел да донесе на " блаугранас " първото място в групата. Любопитното е, че в тази среща Луис Енрике иновира в схемата си на игра, нареждайки отбора си в необикновеното 3-4-3.

Излезли дружно от групата си и преодолели своите съперници на осминафиналите, двата гранда отново пресичат пътищата си, към този момент в елиминационната фаза.

Френският отличник още веднъж излиза в първия мач на " Парк де Пренс " в доста отслабен състав, откакто няма по какъв начин да играят Златан Ибрахимович, Марко Верати и Тиаго Мота, капитанът Тиаго Силва пък се контузва в 21-вата минута - малко, откакто Меси към този момент е разкрил резултата.

На мястото на Силва в игра влиза съотборникът му в бразилския народен отбор Давид Луис, който обаче изживява истински призрачен сън. Луис Суарес на два пъти финтира южноамерликанеца, прокарвайки топката сред краката му, като и в двата случая се стига до попадение за уругваеца. Срещата е извоювана от каталунците с безапелационното 3:1.

В ответния мач ползата гравитира основно към повторното завръщане на Ибра на " Камп Ноу ", само че шведът е прекомерно изолиран и не съумява да остави следата си в срещата. Два гола на Неймар през първата част носят спокоен триумф на отбора от Ла Лига във втория епизод от четвъртфинала.

През въпросната година - 2015-а, Луис Енрике печели с Барселона Шампионска лига, Ла Лига, Купата на краля, Суперкупата на Европа и Световното клубно състезание.

Черешката на тортата

Конфронтацията сред двата колоса през 2017 година се трансформира в елмаз от международната футболна история. Първо, точно на 14 февруари, настоящите първенци на Франция и Испания се сблъскват на " Парк де Пренс ".

Окрилени от Анхел Ди Мария, който в онази вечер чества 29-ия си рожден ден, домакините изнасят най-силния си мач до тогава в катарската епоха. С 10:1 точни удари, ПСЖ упражнява тотална доминация, материализирана от аржентинеца (на два пъти), както и от Юлиан Дракслер и Едисон Кавани, с цел да се стигне до крайното 4:0.

Предстои обаче сюжет, граничещ със сюрреалистичното.

На препълнения " Камп Ноу " Луис Суарес открива резултата още в 3-ата минута, а преди почивката Курзава си отбелязва автогол. В различен стратегически миг – директно след паузата, Меси прави резултата типичен и чудото наподобява все по-близо.

Единсон Кавани обаче връща един гол и прави задачата на каталунците на процедура непостижима на пръв взор. Именно уругваецът пропуща да оформи дубъл при комфортна обстановка и резултатът се резервира 3:1 до самия завършек на срещата.

Тогава в период от седем минути се случва немислимото. Първо Неймар от директен свободен удар бележи четвъртия гол, след това се разписва директно по-късно и от дузпа, а в заключителните секунди прави и асистенцията за гола на Серхи Роберто, подпечатал първия в историята поврат след четири чисти гола пасив в първата среща.

Събитията от мартенската вечер карат Шейх Ал Тани и Насер Ал-Келайфи да създадат всичко по силите си, с цел да привлекат точно Неймар в състава си. И съумяват още през лятото на същата година - против рекордните и до през днешния ден 222 милиона евро. Срещу още 145 милиона си обезпечават и услугите на Килиан Мбапе от Монако.

Към нови огромни вечери, само че този път като част от френския лагер

Сумарната равносметка на Луис Енрике против ПСЖ (като състезател и треньор) възлиза на 6 победи, 4 загуби и едно тъждество. Но оттатък тази статистика по-същественото е, че астурианецът безспорно наподобява предопределен под една или друга форма да бъде част от паметни за ПСЖ дуели.

Подобно нещо ще се чака от него и в този момент, когато към този момент е от страната на столичани. Въпросът е с какъв знак ще бъдат страстите и с какъв вид развръзка мачовете под негово управление, изключително в Европа, ще останат запечатани в съзнанието.

Профилът и визитката му го обособяват като логически избор и мощен ход за скамейката на парижани. Това е първи случай от 10 години насам, в който тимът е поверен на експерт, печелил всичко значимо на интернационално клубно равнище (след Карло Анчелоти, напуснал през 2013 година в посока Мадрид след къс престой). А точно подобен нрав и просвета са нужни на ПСЖ в континенталните дуели, с цел да може най-сетне блянът за европейско злато да стане по-реален.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР