Новият му собственик го купи, за да си строи къща,

...
Новият му собственик го купи, за да си строи къща,
Коментари Харесай

Според НИНКН празен терен с казани се оказа недвижим паметник на културата

Новият му притежател го купи, с цел да си строи къща, но бе изненадан, че би трябвало да възвърне хан, съборен преди 150 години

Пустеещ терен в Разград, „ декориран “ с няколко казани за боклук, се оказа монумент на културата, разказан в Националния институт за недвижимото културно завещание (НИНКН). Това стана известно по време на последното съвещание на Общинския съвет в Разград. Там бе постъпила молба за подпомагане от новия притежател на парцела. Той го купил, с цел да си построи къща, само че с учудване схванал, че това няма да му бъде позволено от локалната общинска власт, тъй като мястото е с особена полезност за града и страната. То се намира в самия центъра на Разград.

Заключено е от улиците „ Никола Икономов “ и „ Георги Раковски “, и от десетилетия е превърнато в незаконен паркинг. Сегашният му притежател е ръководителят на кооперацията в с. Бели Лом Бакир Шукри. „ Купих го, с цел да си построя къща в Разград. Но чак откакто към този момент станах пълновръстен притежател на терена, ми бе обявено, че той съставлява монумент на културата, въпреки че там няма безусловно нищо “, оплака се господин Шукри. Той е изискал помощ от кмета на Разград Денчо Бояджиев (в ляво от ръководителя на Общински съвет във видеоклипа), само че градоначалникът го е посъветвал да се обърне към НИНКН.



Председателят на Общинския съвет в Разград Стоян Ненчев разкри, че върху въпросния терен по османско време се е издигал Куюмджи хан. Бил е нестабилен и е съборен от дълго време. „ Предишните ръководители на Разград бяха обзети от манията да създадат града отличник по културни монументи, даже на въпросните места да няма нищо издигнато. Така сме се сдобили със 194 недвижими културни наследства, повече от Варна и Русе даже! Затова няма по какъв начин на притежателя да се издаде строително позволение, без казусът да е прегледан от Института, който е към Министерството на културата “, изясни господин Ненчев.
 Стоян Ненчев, ръководител на Общински съвет в Разград
Бакир Шукри обаче упорства, че един от предходните притежатели на терена въпреки всичко се е сдобил с право да построи там ресторант. „ Как го е направил – не знам, само че аз имам този документ “, сподели той. В последна сметка ресторант не се е появил. Наместо това празното място е препродавано още доста пъти. Вероятно всеки нов притежател, научавайки по какъв начин са го преметнали, е бързал да се освободи от него, до момента в който не се е разчуло що за терен е това.
 Арх. Петър Петров, шеф на НИНКН
Директорът на НИНКН арх. Петър Петров попари и последните очаквания на Бакир Шукри в миналото да построи каквото и да е върху този откъслек земя. Нещо повече – става известно, че с покупката на пустеещия пай земя шефът на кооперацията в Бели лом се е сдобил и със съществено обвързване.

„ Законът в това отношение е заповеднически. Той изисква постройката, която е съществувала на това място, да се възвърне в първичния ѝ тип. Това е обвързване на притежателя на терена “, отсече арх. Петров. Ако въпреки всичко в нито един списък няма налична информация по какъв начин тъкмо е изглеждал въпросният Куюмджи хан, тогава е допустимо парцелът да се отпише от листата с културното завещание. „ Това обаче е тромава процедура, която трае с години “, сподели той.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР