Новият министър-председател на Финландия призова за въвеждането на четиридневна работна

...
Новият министър-председател на Финландия призова за въвеждането на четиридневна работна
Коментари Харесай

Революция във Финландия: 6 часа работа 4 дни в седмицата въвежда женското правителство

Новият министър-председател на Финландия прикани за въвеждането на четиридневна работна седмица и шестчасов работен ден, предават осведомителните организации.

Санна Марин, която е на 34 години и е най-младият държавен глава в света, съобщи, че това ще разреши на служащите да прекарват повече време със фамилиите си.

В държавното управление на Финландия с изключение на нея има още 4 дами, три от които са на възраст под 35 години.

„ Вярвам, че хората заслужават да прекарват повече време със фамилиите си, обичаните си, заниманията си и други аспекти на живота, като културата”, съобщи Марин и добави: „ Това може да бъде идната стъпка за нас в професионалния живот”.

Преди Марин да стане министър председател, тя заемаше длъжността министър на превоза на Финландия.

Марин от доста време се застъпва за по-кратки работни седмици, за да се усъвършенства качеството на живота и продуктивността на труда на служащите.

В момента във Финландия е обикновено да се работи по осем часа дневно, пет дни в седмицата. Но от 1996 година финландските служащи имат право да стартират или да приключат работния ден надлежно три часа по-късно или по-рано.

Предложението на Марин бе приветствано с възторг от министъра на образованието Ли Андерсон, водач на Левия алианс.

Тя уточни: „ Важно е да се разреши на финландските жители да работят по-малко. Това не е въпрос на ръководство в женски жанр, а предложение на помощ и съблюдаване на обещанията към избирателите”.

В прилежаща Швеция през 2015 година беше осъществен краткотраен опит с въвеждане на шестчасов работен ден. Резултатите демонстрираха, че чиновниците са по-щастливи, по-мотивирани и по-продуктивни.

През ноември в Япония колосът „ Майкрософт” предприе самоуверен ход, с цел да усъвършенства салдото сред професионалния и персоналния живот, като вкара тридневен уикенд за своите чиновници. Резултатите демонстрираха, че продуктивността се е повишила с изумителните 39,9 на 100.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР