Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова е спряла временно

...
Новият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова е спряла временно
Коментари Харесай

Сербезова спря временно сливането на Лозенец и Педиатрията

Новият министър на опазването на здравето проф. Асена Сербезова е спряла краткотрайно решението за обединение на профилираната болница по детски заболявания " Проф. Иван Митев " и някогашната държавна болница " Лозенец ". Това оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Процедурата по вливането на " Лозенец " в Педиатрията беше задействана на 8 декември от служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Според показания от него проект " Лозенец " трябваше да приюти краткотрайно съществуващата Педиатрия до построяването на новата Национална детска болница на терен на територията на някогашната държавна болница.

Плановете на Кацаров предвиждаха в детската болница " Проф. Иван Митев " да се влее и здравната капиталова компания за създаване на новата детска болница.

Със свое писмо от вторник, 14 декември, Сербезова е изискала неотложно прекратяване на дейностите по превръщане на сдруженията, имащи отношение към плана за създаване на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до препоръките на шефовете на детската болница " Проф. Иван Митев “ ЕАД, на МБАЛ " Лозенец “ и на Здравна капиталова компания за детска болница, се показва, че решението на министъра се взема до изясняване на всички обстоятелства и условия по проблема.

" До окончателното изговаряне на министъра на опазването на здравето в качеството му на упражняващ правата на едноличния притежател на капитала на трите сдружения, следва да бъде спряно привеждането в осъществяване на подписаните до момента протоколи и решения за преобразуването ", оповестиха от здравното министерство.

Решението на Кацаров за обединение на " Лозенец " с Педиатрията предизвика неодобрение и митинги от страна на управлението и чиновници на някогашната държавна болница и Софийския университет " Климен Охридски ", защото " Лозенец " е образователна база на медицинския му факултет.

През предходната седмица работещи в болничното заведение и студенти от медиицнсикя факултет на СУ излязоха няколкократно на митинги. В петък образователните занятия на факултета даже бяха спрени в символ на противоречие.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР