Новият министър на отбраната се казва Рустем Умеров. Кандидатурата му

...
Новият министър на отбраната се казва Рустем Умеров. Кандидатурата му
Коментари Харесай

Какво значи за Киев смяната на министъра на отбраната и ще се отрази ли на войната

Новият министър на защитата се споделя Рустем Умеров. Кандидатурата му беше препоръчана от Зеленски. Самият Умеров към този момент подаде оставката си от поста началник на Фонда за държавна благосъстоятелност на Украйна. Върховната рада ще я прегледа на идващото пленарно съвещание. Умеров е украински предприемач от кримско-татарски генезис. Той е един от създателите на публичната организация " Землячество на кримските татари ", както и консултант на водача на кримско-татарския народ Мустафа Джемильов. През 2019-2022 година Умеров е народен представител във Върховната рада от фракцията " Голос ", след което оглавява Фонда за държавна благосъстоятелност.

Според изданието " Бабел " Умеров е взел участие в подготовката на договорката за зърно, както и в размяната на пленници. През пролетта на 2022 година служителят е бил част от украинската делегация на няколко кръга от договаряния с Русия в Беларус и Турция. " Агентство " оповестява, че през март 2022 година Умеров е бил токсичен и краткотрайно е изнемощял от делегацията.

След оставката Резников е очакван за поста дипломат на Украйна в Лондон. Това беше обявено няколко дни преди оставката му от украински източници, в това число от депутата Ярослав Железняк. Самият някогашен министър на защитата съобщи, че " не знае " за сходна опция.

Смяната на ръководителя на Министерството на защитата е най-голямата смяна в украинското държавно управление от началото на пълномащабното навлизане на Русия в страната, отбелязва в. " Ню Йорк Таймс ". Оставката на Резников идва и на фона на корупционните кавги във ведомството и украинската контраатака, която навлезе в решителна фаза.

За първи път за оставката на Резников бе обявено, откакто при започване на 2023 година Украйна уволни няколко високопоставени чиновници, в това число заместник-министри на защитата, поради корупционни кавги. През идващите няколко месеца излязоха нескрито редица други кавги, свързани с надценени покупки на храни и муниции за армията от страна на украинското министерство на защитата, и още веднъж се заприказва за оставката на Резников.

Според " Ню Йорк Таймс " източник от канцеларията на украинския президент е декларирал, че разбъркването в управлението на Министерството на защитата е станало по три аргументи: украинските управляващи считат, че е належащо ново военно управление поради продължителната война, Резников е подложен на критика от гражданското общество и средствата за всеобща информация на фона на корупционни кавги, а също така самият той е изразил предпочитание да подаде оставка.

Смяната на министъра на защитата надали ще повлияе значително на обстановката на фронта. Украинското министерство на защитата дава отговор за обезпечаването на ресурсите на армията - по-специално то провежда мобилизацията и взе участие в договарянията за доставка на оръжие. Потребностите от запаси се дефинират от Генералния щаб, а потреблението им на бойното поле е отговорност на главнокомандващия на ВСУ. От тези, които директно вземат участие в бойните дейности, единствено Главното разследващо ръководство (ГРУ) е на директно послушание на Министерството на защитата.

Тъй като Украйна е подвластна от големи суми задгранична помощ, Киев се стреми да покаже на западните си сътрудници, че към този момент не търпи корупция, написа в. " Вашингтон Пост ".

Олигархът Игор Коломойски е упрекнат в машинация и пране на пари. Отстранен е и министърът на защитата Резников. Въпреки че на Резников не са повдигнати персонални обвинявания в границите на следствието за корупция и Зеленски не цитира в изказването си изказвания за злоупотреби, против Министерството на защитата бяха повдигнати няколко обвинявания за корупция на високо ниво. Даря Каленюк, изпълнителен шеф на украинската неправителствена организация " Център за деяние против корупцията ", съобщи, че Резников е " забавил решенията " по отношение на промените в министерството и " за жалост не е подал оставка " след абсурда с публичните поръчки за храни. Според нея оставката му е била " въпрос на време " след последните обвинявания в корупция, написа още изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР