Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство,

...
Новият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев обвини служебното правителство,
Коментари Харесай

Тагарев: Служебното правителство е изпълнявало не решенията на НС за Украйна, а указанията на Радев

Новият министър на защитата проф. Тодор Тагарев упрекна служебното държавно управление, че не е изпълнявало решението на Нардното заседание от 9 декември за оказване на военно-техническа помощ на Украйна, а е изпълнявало инструкции на президента Румен Радев. 

 

" Решението от 9 декември: първа точка е изпълнена; седма точка - за освежаване на боеприпасите, също. Не е изпълнена 6-а точка - Министерският съвет да продължи да подхваща всички дейности за оказване на следваща военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, съгласно декларираната от нея нужда и българските благоприятни условия - съобщи Тагарев пред bTV.

- Имаше по този мотив изказвания на държавния глава и министерството на защитата действаше съгласно тях, а не съгласно решенията на Народното събрание ".

 

Според Тагарев опциите за помощ към Украйна изобщо не са изчерпани. " Очакваме по-конкретни документи за настояванията и подробен разбор какво е налично и какво можем да предотавим. Но подсигурявам, че можем да предоставим помощ, има спомагателни въможности ", добави министърът. 

 

Той разкри също по този начин, че до момента оказаната от България помощ за украинската войска въпреки всичко е била оценена много високо от Украйна и съдружниците ни в НАТО, тъй като е съответствала на украинските потребности.

 

А що се отнася до това по какъв начин ще продължим да оказваме помощ Тагарев сподели: " Продължаваме да изпълняваме решението от 9 декември. Ще оказваме освен материална помощ, само че и за подготовка на украински военнослужещи, която ще е или у нас, или на територията на страна съдружник, само че никога не и в Украйна.

Самолети МиГ-29 нямам информация да са търсени напоследък от нас. Полша и Словакия доставиха на Украйна, а след това бе образувана авиационната коалиция от съдружници, която се сплоти към доставки на F-16 и други бойни самолети, и като че Украйна към този момент не демонстрира интерес към МиГ-29. Ако въпреки всичко изискат, към този момент е въпрос на разискване ".

 

При визитата си в Брюксел тази тези дни Тагарев ще съобщи, че България към този момент е друга в позицията си и ще се причисли към общата поръчка за закупуване на боеприпаси за украинската войска, от която служебното държавно управление странеше.

 

" Досега позицията на служебните кабинети бе " да вършим нещо, тъй като ни задължиха от Народното заседание ". Но ние доста добре разбираме, че нашата сигурност зависи директно от хода на войната в Украйна и това е помощ и от стратегически съображения. Докато Русия не загуби войната и не бъде принудена да седне на масата за договаряния и Украйна не освободи всички свои територии, няма да има сигурност за нас - добави Тагарев. - Освен това тук става въпрос и за вложения в нашата отбранителна индустрия. "

 

Проф. Тагарев разгласи също по този начин, че счита за изтегли някои документи, които към този момент са импортирани в Народното събрание от неговия предходник - служебния министър Димитър Стоянов. 

 

Един от тях е капиталовата стратегия на МО.

 

" Това са плановете за развиването на армията за идващите десетина години и са на стойност много милиарди лв. - сподели Тагарев. - Първо - тряба да се срещна задълбочено с програмата и какво пердставлява, и второ - изненадващо и двете приложения в тази стратегия бяпа засекретени. А това, че издърпвам програмата няма да забави по никакъв метод модернизацията ".

Министърът счита, че ще успее да реализира бюджет за армията като миналогодишния, а за следващата година задачата е той към този момент да доближи 2% от Брутният вътрешен продукт.


Тагарев беше безапелационен, че български военни няма да бъдат изпращани в Украйна.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР