Новият министър на околната среда на Япония призова държавата да

...
Новият министър на околната среда на Япония призова държавата да
Коментари Харесай

Япония трябва да се откаже от ядрената енергетика, поиска новият екологичен министър

Новият министър на околната среда на Япония прикани страната да спре работата на всички нуклеарни реактори, с цел да се предотврати повтаряне на повредата в АЕЦ Фукушима I, написа " Гардиън ".

Шинджиро Коидзуми направи коментара, откакто стана третият най-млад министър от войната. Позицията му е в конфликт с тази на премиера на Япония Шиндзо Абе, който поддържа нуклеарната енергетика.

" Бих желал да проучим по какъв начин да се откажем от тях, а не по какъв начин да ги задържим ", разяснява 38-годишният министър. " Обречени сме, в случай че допуснем още една нуклеарна повреда. Никога не знаем по кое време ще имаме земетресение ", разясни той.

Позицията на Шинджиро Коидзуми неотложно беше оспорена от новия министър на търговията и промишлеността, който съобщи, че затварянето на нуклеарните централи в Япония е " нереалистично ".

Правителството на Япония желае нуклеарната енергетика да бъде 20-22% от общия енергиен микс от 2030 година Но деятели предизвестяват, че атомните електроцентрали постоянно ще съставляват заплаха, защото страната е застрашена от огромни трусове и цунами.

Абе обаче приканва за обновяване на работата на реакторите, като твърди, че нуклеарната енергетика ще помогне на Япония да извърши задачите за понижаване на въглеродните излъчвания и зависимостта си от импорт на газ и нефт.

Всички 54 реактора бяха спрени след повредата в АЕЦ Фукушима I през март 2011 година

Ядрената енергетика представляваше към 30% от енергийното произвеждане преди злополуката. Днес единствено 9 реактора работят след осъществяване на прецизни инспекции. Но държавното управление евентуално няма да успее да извърши задачата си 30 реактора да проработят от 2030 година, защото има мощна съпротива на локалните хора и правосъдни разногласия.

Въпреки че е изправен пред евентуална съпротива в кабинета, Шинджиро Коидзуми евентуално минимум ще получи поддръжката на татко си Джуничиро Коидзуми - някогашен министър председател, който е твърдо срещу нуклеарната енергетика. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР