Новият механизъм за личната помощ, който е в сила от

...
Новият механизъм за личната помощ, който е в сила от
Коментари Харесай

Проблеми с документите за личната помощ във Варна

Новият механизъм за персоналната помощ, който е в действие от 1-ви септември, не дава справедлива оценка за опциите на хората с увреждания. До този извод са стигнали техни близки след попълване на анкетата за самокритика.

Евелина Геловска и Анна Йорданова се грижат сами за децата си, които са с увреждания. Притеснени са, че въпросите в анкетата, с които се правят оценка самостоятелните им потребности, са официални.
Анна Йорданова, майка на Велизар: С тези въпроси, които са " да " и " не ", не можеш да характеризираш индивида с увреждане. Евелина Геловска, майка на Лина: Въпроси като: Отваря ли врата? Отваря, само че къде потегля. Затваря или отваря прозорец? Да, само че на 10-я етаж.
Евелина е измежду дребното работещи майки на младежи с увреждания. Затова щерка ѝ има потребност от персонален помощник отвън фамилията. Според нея обаче няма задоволително готови хора.
Евелина Геловска, майка на Лина: Това за мен е един огромен минус, който би трябвало да се развие по простата причина, че към момента родителите, огромна част от родителите са в своята мощна възраст, само че идват години, в които физически няма да сме в положение да се грижим за децата си.
Следващият значим миг, съгласно майките на младежите с увреждания, е заплащането на асистентската грижа.
Евелина Геловска, майка на Лина: Събота, неделя, почивни дни, това е време, което не се заплаща. Сякаш индивидът с увреждания има работно време за своите увреждания. Анна Йорданова, майка на Велизар: Той в събота и неделя би трябвало да заплати на някого този човек, с цел да пристигна да му наготви или да му направи нещо в тези два дни.
Родителите са удовлетворени, че има Закон за персоналната помощ. Смятат обаче, че има елементи, които би трябвало да бъдат дообмислени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР