Новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА ще бъде изстрелян на 17

...
Новият марсоход "Пърсивиърънс" на НАСА ще бъде изстрелян на 17
Коментари Харесай

НАСА изстрелва марсохода Пърсивиърънс на 17 юли

Новият марсоход "Пърсивиърънс " на НАСА ще бъде изстрелян на 17 юли, съобщи ДПА, базирайки се на прессъобщение на американското галактическо ръководство.

Роувърът с тегло 1000 кг ще бъде изстрелян с ракета-носител "Атлас V " от Кейп Канаверал във Флорида. Марсоходът би трябвало да кацне на Червената планета през февруари идната година.

Роботизираният откривател е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Марс след "Соджърнър " (1997), "Спирит " и "Опортюнити " (2004) и "Кюриосити " (2012).

Марсоходът "Кюриосити " откри високо наличие на метан на Марс

Подобно на предшествениците си, "Пърсивиърънс " получи името си след конкурс, проведен измежду възпитаници. "Кръстник " на роувъра стана Алекс Мейдър от Бърк, щата Вирджиния.

Марсоходът има две съществени цели - да търси следи от античен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в резервоар във вътрешността му в очакване на бъдеща взаимна марсианска задача на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА), която да ги върне на Земята, добавя Българска телеграфна агенция.

"Пърсивиърънс " е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и необятен 2,7 метра) и сходно на "Кюриосити " разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи сила от нуклеарен миниреактор.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР