Новият марсоход на НАСА се сдоби с име - Пърсивиърънс

...
Новият марсоход на НАСА се сдоби с име - Пърсивиърънс
Коментари Харесай

Новият марсоход на НАСА получи име - "Пърсивиърънс"

Новият марсоход на НАСА се снабди с име - " Пърсивиърънс " ( " Постоянство " ), оповестяват международните организации.

Роботизираният откривател, именуван до момента " Марс-2020 " е петият роувър, който НАСА ще изпрати на Червената планета след " Соджърнър " (1997), " Спирит " и " Опортюнити " (2004) и " Кюриосити " (2012).

Името на марсохода беше оповестено в учебно заведение в Бърк, щата Вирджиния, ученик на което е неговият " кръстник " Алекс Мейдър. Ученикът също така прочете печелившото си есе онлайн по малкия екран на НАСА. " Ние сме откриватели и несъмнено ще срещнем пречки по пътя си към Марс. Въпреки това можем да проявим неизменност. Ние - не като нация, а като хора, няма да се откажем. Човешката раса ще устои и в бъдещето ", написа Алекс Мейдър, който желае да стане инженер и да работи за НАСА.

" Предложението на Алекс въплъщава изследователския дух. Както във всички предходни задачи, нашият роувър ще би трябвало да преодолява трудности и ще направи изключителни открития ", споделя заместник-ръководителят на научното поделение на НАСА Томас Цурбухен.

Подобно на предшествениците си " Пърсивиърънс " получава името си след конкурс, проведен измежду възпитаници. От 28 000 оферти близо 4700 съдии доброволци показаха 155 полуфиналисти. Измежду тях бяха определени девет финалисти, подложени на публичен избор в уеб страницата на НАСА. Деветте наименования, измежду които Храброст, Кураж, Сила на духа, Постоянство, въплъщават позитивни човешки качества.

Освен достойнството да стане кръстник, Алекс Мейдър е получил и покана да участва дружно със фамилията си на изстрелването на " Пърсивиърънс " в средата на лятото. Марсоходът ще бъде изстрелян от Кейп Канаверал. По проект " Пърсивиърънс " би трябвало да кацне в кратера Йезъро на марсианския екватор през февруари 2021 година

Марсоходът има две съществени цели - да търси следи от античен микробен живот и да събере проби. Те ще бъдат херметически запечатани в резервоар във вътрешността му в очакване на бъдеща взаимна марсианска задача на НАСА и Европейската галактическа организация (ЕКА), която да ги върне на Земята.

" Пърсивиърънс " е с размерите на автомобил (дълъг е три метра и необятен 2,7 метра) и сходно на " Кюриосити " разполага с шест колела, позволяващи му да преодолява скали. Марсоходът ще черпи сила от нуклеарен миниреактор.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР