Новият македонски премиер Зоран Заев проведе среща с лидерът на

...
Новият македонски премиер Зоран Заев проведе среща с лидерът на
Коментари Харесай

Зоран Заев след срещата с Нинова: Чувствам се като у дома си



Новият македонски министър председател Зоран Заев организира среща с водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова Корнелия Нинова е български политик от Българска социалистическа партия, член на Парламентарната група на... към профила. След нея той съобщи, че се усеща като вкъщи си и е получил цялостна поддръжка от Българска социалистическа партия по отношение на присъединението на Македония към НАТО и Европейски Съюз.

Заев благодари на Нинова за оказаната поддръжка при решение на рецесията в Македония, съобщи кореспондент на Novini.bg.

От своя страна Нинова разгласи, че поддържат Македония и Зоран Заев. Също по този начин тя увери, че ще работят за задълбочаване сътрудночеството сред Българска социалистическа партия и Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ). "Изключително съм щастлива, че бяхме хазаин на срещата с господин Зоран Заев и неговия екип. Имаме и с него и партията му дългогодишни, освен партийни, само че и другарски връзки. Днес обсъдихме няколко тематики. Направихме му съответни оферти и мисля, че може и да кажем съответни решения. Поздравих господин Зоран Заев за избора му и показах убеденост, че той и екипът му ще се оправят сполучливо с провокациите, пред които се изправят. Подкрепяме техните старания за участие в Европейски Съюз и НАТО на Република Македония и приветстваме това, което вършат за задълбочаване на двустранните връзки със прилежащите страни ".



Освен това след срещата стана ясно, че през есента от Българска социалистическа партия ще предизвикват балканска среща на партиите от тяхното семейсвтво, с цел да се обсъдят значими политически проблми. "Направихме две съответни оферти за задълбочаване на нашите взаимоотношения и тяхното развиване. Първо, веднъж всяка година, сред нашата и неговата партия да вършим срещи в разширени сформира, в които да вземат участие народни представители и кметове от двете страни, да поканим нашите евродепутати, да се включат нашите партийни структури и на тях да обсъждаме освен европейски въпроси, само че и тематики, които са преференциални и за България, и за Република Македония. Ние имаме трансгранично съдействие сред общини, в които имаме кметове на Българска социалистическа партия и техни кметове, и да задълбочим това съдействие, и да си разменяме семейството - веднъж да е в София, веднъж при тях ", обясни Нинова.

"Мисля, че получихме и схващане, и единодушие. Второто, което предлагаме, през днешния ден ще го кажа за първи път пред вас, имаме една концепция – самодейност, през септември да бъдем домакини на една Балканска конференция, на която да поканим водачите на партиите от нашето семейство, и тези които са министър председатели, и тези които не са, само че да бъде лидерска среща. На нея да обсъдим Западните Балкани като приоритет на председателството на България на Съвета на Европейски Съюз. Ще излезем с съответни оферти и решения, като поех ангажимент да ги представим на българското държавно управление и да настояваме Западните Балкани да са приоритет на председателството на България с всички отворени тематики и нерешени въпроси, на които на една такава конференция ще търсим общи решения ", акцентира водачът на Българска социалистическа партия.

"Разговаряхме и за задълбочаване на културното съдействие, посредством замяна на екипи от интелектуалци, художници, писатели, задълбочаване на трансграничното съдействие и стъпване на едно дългогодишно другарство сред нашите две страни, с доста огромно предпочитание да го задълбочаваме и развиваме. Бях щастлива да чуя, че господин Заев се усеща в тази постройка, като вкъщи си и измежду другари. Така че, още един път - добре пристигнали и ви искам триумф, имам вяра, че това, което сте почнали, ще го довършите ", приключи Корнелия Нинова.


Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР