Новият лидер на Хонконг, Кари Лам, положи клетва пред китайския

...
Новият лидер на Хонконг, Кари Лам, положи клетва пред китайския
Коментари Харесай

Новият лидер на Хонконг положи клетва

Новият водач на Хонконг, Кари Лам, постави клетва пред китайския президент Си Цзинпин на връх 20-тата годишнина от предаването на някогашната английска колония на Пекин, съобщи Reuters.

Церемонията бе извършена при засилени ограничения за сигурност навън, на същото място на пристанището, където под пороен дъжд преди 20 години последният колониален губернатор Крис Патън със сълзи на очи съобщи Хонконг на Китай, с цел да го ръководи.

Стигна се до дребни конфликти сред продемократични деятели - някои от които носеха транспаранти с надписи "Демокрация. Самоопределение " - и поддръжници на Пекин. За защита на събитието бяха ситуирани стотици служители на реда, а на самата дата по принцип в Хонконг обичайно се устройват митинги.

Десетки демонстриращи с претенции за народна власт бяха отведени от полицията, а на мястото останаха няколко прокитайски групи, които ликуваха шумно и вееха победоносно знамената си.
Те скандираха "Да живее Китай " и "Подкрепяме дейностите на полицията ".

 На 1 юли 1997 година Англия върна Хонконг на Пекин по формулата "една страна, две системи ", която планува гарантиране на необятни свободи и самостоятелност на правосъдната система, каквито не са виждани в континентален Китай, отбелязва Ройтерс.

През март подкрепяната от Пекин Лам, държавна служителка, бе определена за идващия основен админ на Хонконг от 1200-членна изборна комисия, много от чиито членове са прокитайски настроени или са лоялни на ръководещите среди.

Reuters отбелязва, че в речта си на церемонията по встъпване в служба тя е говорила на мандарин, а не на обичайния за Хонконг кантонски акцент на китайския.



В словото си Лам съобщи, че ще постави всички вероятни старания за опазване на формулата "една страна, две системи ", ще отстоява върховенството на закона, ще спомага за развиването на връзките сред Хонконг и Китай и ще се бори с новите провокации в обществото, съобщи ТАСС.

Тя сподели и че има "твърда решителност да бъдат подхванати правни дейности за секване на всевъзможни опити да се подкопават националната сигурност и ползите на Хонконг ".





Си е на посещаване в Хонконг в под напрежение миг за връзките сред самостоятелната територия и централната власт. Продемократичните деятели в Хонконг провеждат митинги, тъй като считат, че Китай от ден на ден погазва свободите на града в нарушаване на формулата "една страна, две системи ", означават организациите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР