Новият лидер на Ангола прави изненадващи ходове, за да се

...
Новият лидер на Ангола прави изненадващи ходове, за да се
Коментари Харесай

Новият президента на Ангола се отърсва от наследството на Душ Сантуш

Новият водач на Ангола прави изненадващи ходове, с цел да се освободи от наследството на най-дълго управлявалите президенти. Визита на Жоау Лоуренсу в Южна Африка през днешния ден и на следващия ден ще даде на света опция да огледа по-отблизо индивида, който пое властта в богатата на нефт, само че значително бедна страна след 38-годишното ръководство на Жозе Едуарду душ Сантуш.

Откакто завоюва изборите през август, Лоуренсу предприе дейности, с цел да покаже, че ръководи ново държавно управление, и даже уволни дъщерята на Душ Сантуш от поста ръководител на мощната държавна петролна компания.

След отдръпването на болния Душ Сантуш се очакваше, че Лоуренсу, някогашен министър на защитата, ще продължи досегашната политика. 63-годишният президент обаче незабавно назначи нови министри, с цел да се разграничи от Душ Сантуш, и смени шефовете по сигурността.

Най-впечатляващото му деяние до момента бе уволняването предишния месец на дъщерята на някогашния президент, Изабел душ Сантуш, от поста ръководител на националната петролна компания " Сонангол ". Твърди се, че тя е най-богатата жена в Африка.

Лоуренсу направи стъпки да се разграничи от предшественика си, макар че и двамата са дългогодишни членове на ръководещата партия Народно придвижване за избавление на Ангола, което се бореше за самостоятелност от колониалния държател Португалия. Лоуренсу беше началник на защитата през по-голямата част на траялата 27 години революция в Ангола, завършила през 2002 година

Душ Сантуш остава партиен водач с явно огромно въздействие

върху метода, по който се ръководи Ангола. Основните провокации пред Лоуренсу включват 29-процентната инфлация в страната и безработицата от 26 %.

" Жоау Лоуренсу бърза да укрепи властта си в Ангола след гладкия преход във властта от Душ Сантуш ", съобщи в имейл Алекс Вайнс, началник на Африканската стратегия в " Чатъм хаус " в Лондон. Безпрепятственото предаване на ръководството дава на Лоуренсу " спомагателна власт " при оправянето с икономическите проблеми, добави Вайнс.
Ангола, втора по рандеман на нефт в Африка и член на ОПЕК, се мъчи от години да понижи зависимостта си от производството на суровината, която обезпечава съвсем целия й външнотърговски продан и води до рецесии, когато цената й падне.

Стимулирането на търговията, с цел да се ускори стопанската система, която още се колебае след краха на цените на петрола през 2014 година, ще бъде във фокуса на договарянията на Лоуренсу с южноафриканския му сътрудник Джейкъб Зума, водач на най-развитата стопанска система в Африка южно от Сахара.

Лоуренсу сега ползва упорит шестмесечен проект, включващ консолидиране на налозите, ограничение на държавния дълг, възстановяване на продуктивността и привличане на задгранични вложения.

 Новият президента на Ангола се отърсва от наследството на Душ Сантуш
© Associated Press

" Новият президент се надява бързо да се оправи с най-неотложните провокации ", съобщи в имейл Тиагу Дионисиу, аналитик в " Игълстоун секюритис " в Лисабон. " Дългосрочните вероятности за растежа в Ангола ще зависят доста от готовността на новото държавно управление да извърши по този начин нужните структурни промени. "

Решенията на Лоуренсу може да доведат до по-ефективно ръководство в интерес на 29-милионното население на африканската страна, съвсем две трети от което живеят в беднотия с по-малко от 2 $ дневно.

Само че Ангола би трябвало да заличи репутацията си на корумпирана страна.

" Трансперънси интернешънъл " я слага на 164-то място измежду 176 страни в показателя си от 2016 година за световната корупция. Вкоренената надълбоко система на политически клиентелизъм и шуробаджанащина, в това число в семейство Сантуш, постоянно пречи на напъните за въвеждане на отчетност.

" Мнозина се опасяват, че новият президент просто ще наложи своя лична непрозрачна и загадка система за надзор над стопанската система и политиката ", счита Маркъс Уаймър, създател на " Фактър кънсалтънтс " в Лондон. " Другата година ще е сериозно време за Лоуренсу. Вълнението към неговите промени ще затихне и действителността на икономическите компликации ще го попари. "

Първата дипломатическа смяна, направена от Лоуренсу, беше промяната на посланика в република Южна Африка, подчертаваща какъв брой е значимо да се подобрят двустранните връзки. Лоуренсу и Зума, водачите на двете най-големи военни сили в района, се чака също да обсъдят проектите за прехода във властта в Зимбабве и Демократична република Конго. Те биха желали да се подсигурява спокоен преход след Мугабе в Зимбабве, а върху президента на ДР Конго Жозеф Кабила да бъде оказан напън да дефинира дата за избори след месеци отсрочване. Ангола приканва Кабила да се отдръпна, защото се стреми да има постоянен комшия, кадърен да ограничи презграничната миграция и да отхвърля бази за бунтовниците от Ангола от богатата на нефт северна провинция Кабинда.

" От анголска вероятност Кабила не наподобява кадърен за това, сподели Уаймър. Това надали ще се промени при Лоуренсу. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР