Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос

...
Новият коронавирус SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос
Коментари Харесай

Научно проучване: Шансът да се заразиш с коронавирус в семейна среда при болен човек е голям

Новият ковид SARS-CoV-2 е два пъти по-заразен, когато става въпрос за случаи на непрекъснат непосредствен контакт като тези в фамилна среда, в сравнение с сходни болести като Тежкия респираторен синдром (ТОРС/SARS), със забележителен брой спомагателни инфекции, разпространяващи се преди появяването на каквито и да било признаци у болния от COVID-19, написа Агенция Франс Прес.
Изследователи от Китай и Съединените щати, чието изследване излиза с това умозаключение, обявиха, че техните открития могат да окажат надълбоко влияние върху намаляването на броя на новите инфекции с напредването на пандемията.
Използвайки данни за 350 пациенти с COVID-19 и близо 2000 от околните им контакти в град Гуанджоу, Китай, откривателите правят оценка " честотата на вторична офанзива " на вируса – т.е. вероятността инфектираният човек да съобщи заболяването на някой различен, прецизира БГНЕС.
Те откриват, че въпреки диагностициран с COVID-19 да има единствено 2,4% късмет да болести някого, с който не е живял, тази цифра скача до 17,1% – към един на всеки шест – измежду тези, с които съжителства .
Според научните модели, които са учредени на данните, събрани през януари и февруари 2020 година, само че са обновени, с цел да отразяват най-новите трендове, вероятността от заразяване на редица членове на фамилии е била най-висока измежду 60-годишните и най-ниска измежду децата под 20 години.
Общите шансове за заразяване на член от фамилията или сътрудник с COVID-19 са два пъти по-високи, в сравнение с при SARS, и три пъти по-високи в сравнение с при MERS (Близкоизточния респираторен синдром).
Показателно е, че откривателите откриват, че вероятността притежател на COVID-19 да болести член на фамилията или съквартирант е доста по-висока – 39% – преди да стартират да демонстрират признаци, в сравнение с по-късно. Това допуска, че вирусът елементарно се предава в границите на инкубационния му интервал и може да бъде предаден от хора, които не знаят, че са инфектирани .
Екипът съобщи, че изолацията в границите на семействата понижава общия брой случаи на COVID-19 измежду изследваните с 20-50% спрямо тези без карантина .
" Въпреки че резултатът от изолирането на случаите наподобява непретенциозен, високата заразност на вируса през инкубационния интервал допуска, че карантината на асимптоматични контакти би могла да предотврати по-нататъшно предаване ", споделя академик от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите в Гуанджоу.
Преди използването на карантина, в продължение на седмици, доста европейски страни поучаваха хората да остават по домовете си единствено в случай че са заболели – т.е. демонстрират признаци, присъщи за вируса. Изследването допуска, че може би към този момент е било прекомерно късно, с цел да се предотврати необятното разпространяване на COVID-19.
В този подтекст, Вирджиния Пицер от Йейлския институт за публично здраве твърди, че " основна разлика " сред COVID-19 и други коронавируси е " доста по-високата " възможност от предаването в инкубационния му интервал.
Тя сподели, че проучването, оповестено в Lancet, " удостоверява относителното значение на предсимптоматичното предаване и взаимовръзката сред по-напредналата възраст и възприемчивостта, основни заключения, които би трябвало да залегнат при създаването на тактики за намеса ".
Още: " Намаление на новите случаи на ковид в България, картината по света "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР