Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя

...
Коментари Харесай

Коронавирусът мутира, но не става по-заразен |

Новият ковид мутира, до момента в който се популяризира по света, само че никоя от документираните разновидности не го прави по-вирулентен, настояват английски и френски учени, представени от Ройтерс.

В проучване на световна база данни с вирусни геноми от 46 723 души с COVID-19 от 99 страни, учените идентифицираха над 12 700 разновидности, или промени, във вируса SARS-CoV-2.

" За благополучие установихме, че никоя от тези разновидности не дава опция на COVID-19 да се популяризира по-бързо " - сподели Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския академични лицей. - Трябва да останем бдителни и да продължим да следим новите разновидности, изключително с излизането на имунизациите ".

Вирусите мутират и някои от тях, като грипните вируси, се трансформират непрестанно. Повечето разновидности са неутрални, само че някои могат да са в изгода или ущърб на вируса. Някои могат да понижат и успеваемостта на имунизациите. Когато вирусите се трансформират, имунизациите би трябвало да бъдат приспособени.

Проф. Франсоа Балу, който също е работил по проучването, споделя, че към този момент резултатите от него не слагат под въпрос ефикасността на имунизациите. Той обаче предизвести, че скорошното им въвеждане в приложимост може да упражни нов селективен напън върху вируса и той да мутира, с цел да се опита да избегне човешката имунна система.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър къмюникейшънс ". В него са взели участие учени от Лондонския академични лицей и Оксфордския университет, от френския център Сирад и университета на Реюнион. Данните са събрани до юли 2020 година

От 12 706 разпознати разновидности 398 са следени неведнъж и без значение. Специалистите са се фокусирали върху 185 от тях, които са се появили най-малко три пъти (независимо) през пандемията. Данни, която й да е от по-разпространените разновидности, да усилва вирулентността на вируса, няма. Повечето разновидности са неутрални за вируса.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР