Новият коронавирус е като хамелеон: учените разкриват все нови и

...
Новият коронавирус е като хамелеон: учените разкриват все нови и
Коментари Харесай

Коронавирусът - новите симптоми и четирите фази на заболяването

Новият ковид е като хамелеон: учените разкриват все нови и нови елементи, все нови и нови признаци на рисковото заболяване, отбелязва Дойче веле.

Коронавирусът е същински хамелеон. Това откриват швейцарски медици в публикация, оповестена в научното списание " Swiss Medical Weekly ", за която оповестяват " Зюддойче Цайтунг " и " Шпигел ". Специално при най-рисковата група - възрастните хора - вирусът постоянно предизвиква нетипични признаци, пишат двете немски издания и се базират на случая с Кристиян Никел. Този 83-годишен пациент имал болки в региона на гърдите след рухване. Компютърната томография открила инфектиране на белите дробове, а тестванията посочили, че пациентът е болен от КОВИД-19. В същото време Никел нямал нито висока температура, нито кашлица.

Този случай демонстрира, че инфекцията може да остане неразкрита или пък да бъде открита единствено по случайност. Ето за какво учените към този момент се концентрират върху детайлите на заболяването - със съзнанието, че типичните признаци не всеки път са многообещаващ аршин. Най-общо казано, при КОВИД-19 се следят четири етапи.

Първа фаза: инфекцията

Капките са нещо като " такси " за ковид - по този начин " Шпигел " онагледява разпространението на болестта. Капките слюнка или други тайни от инфектиран човек се популяризират във въздуха при кихане, кашляне или говорене, попадат върху повърхности или напряко върху лицето на различен човек, където през лигавиците на устата, носа и очите вирусите проникват в тялото. Там те " взимат на абордаж " кафези от приемния организъм и ги препрограмират в същински заводи за нови вируси. Така инфекцията се популяризира в цялото тяло. И тук на терена излиза имунната система.

Втора фаза: началото на заболяването

Имунната система бие паника, телесната температура се покачва, а организмът се пробва посредством кашлица да се освободи от вирусите. Между момента на заразяване и експлоадирането на заболяването изминават приблизително 5-6 дни. В немския институт " Роберт Кох " са изследвали 67 000 души, които демонстрират следната съразмерност на признаците: 52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема. От което следва, че към половината от заболелите нито кашлят, нито имат температура. В по-малък % са открити и други признаци: разстройство, гадене, зной, болки в гърлото, главата или крайниците, загуба на подушване. Особено значимо е заболяването да се разпознае още в най-ранната фаза, тъй като хората, които не знаят, че са заболели, бързо придвижват и предават ковид.

Трета фаза: решаващият миг

Първите дни след началото на заболяването са решаващи. Ако имунната система надделее и спре разпространяването на вирусите, тогава пациентът ще изкара единствено лека или междинна симптоматика и в последна сметка ще се излекува. Опитът в Германия до момента демонстрира, че до влизане в болница се стига единствено в 14% от случаите. Опасността настава в мига, когато имунната система не успее да спре вируса и той навлезе надълбоко в белите дробове. Там патогенът може да провокира белодробно инфектиране, което при част от пациентите се развива удобно. При друга част обаче в кръвообращението настава дефицит на О2, а сърцето би трябвало да работи по-интензивно, с цел да се оправи с казуса. Така поражда сериозна заплаха изключително за хората със сърдечни болести.

Друга заплаха е по този начин наречената " супер-инфекция ", когато във възпалената белодробна тъкан в допълнение проникват и бактерии. В най-лошия случай такива развития могат да доведат до гибелта на пациента. Статистиката демонстрира, че до леталния излаз минават приблизително 18 дни. Все още е мъчно да се каже какъв % инфектирани умират, тъй като не е прочут точният брой на носителите на вируса. В Германия към днешна дата на 100 000 случая с потвърдено заболяване от КОВИД-19 се падат 1 607 летални изхода. В други страни процентът е по-висок.

Четвърта фаза: оздравяването

Данните от Китай демонстрират, че при леко или приблизително леко протичане на заболяването организмът се възвръща след към две седмици. При тежките случаи оздравяването може да отнеме 3-6 седмици. Когато имунната система си свърши работата, след нея като " очевидци " остават основаните антитела. И в случай че коронавирусът още веднъж се опита да проникне в организма, те знаят по какъв начин да го предпазят. Поне за известно време. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР