Новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев настоява Агенцията за държавна

...
Новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев настоява Агенцията за държавна
Коментари Харесай

Новият кмет на Созопол иска спешна ревизия - общината била пред финансов колапс

Новият кмет на Созопол Тихомир Янакиев упорства Агенцията за държавна финансова ревизия да извърши незабавен финансов одит на общината за 10 години обратно , оповестяват от " 24 часа ". Причината е тежкото финансово положение, в което тя е изпаднала.

Целта на проверката е да се откри дали обществените средства - в това число от европейските фондове и стратегии, са се изразходвали законосъобразно.

По думи на Янакиев сега по сметките на общината има 1,4 млн. лева Когато обаче се махнат 800 000 лева, които са целеви за детската градина в Равадиново, в действителност остават едвам 600 000 лева Същевременно той уточни, че отговорностите по заемите възлизат на 22 млн. лева, настрана има 4,2 млн. неизплатени разноски, както и 1,4 млн. лева дълг към РИОСВ-Бургас.
 Загуба за ГЕРБ в Созопол - Панайот Рейзи сюрпризиран и афектиран от резултата
Загуба за ГЕРБ в Созопол - Панайот Рейзи сюрпризиран и афектиран от резултата

Победата е за Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия

Новият кмет е изискал одита, с цел да види къде са пробойните в харчовете и да стартира мандата си на чисто. Той обаче изясни, че поради финансовия колапс се налагало предприемането на непопулярни ограничения.

До банкрут няма да се стигне, само че несъмнено ще се наложи да имаме съвсем нулева година за финансови разноски , съобщи Янакиев, допълвайки, че ще би трябвало да се съкратят и 10 души от общината според програмата за оптимизацията, призната от предходния общински съвет.

Той уточни, че в случай че страната откаже финансов одит, ще би трябвало той самият да заплати проверката.

По негови думи счетоводните стандарти може и да са спазени, само че е належащо да се види по какъв начин са се харчели парите. Ще ревизирам и осъществяването на публичните поръчки, да вземем за пример какъв брой асфалт е положен по улиците , има разминавания със заданията на общината, разясни градоначалникът.
 Отстраниха от служба кмета на Созопол
Отстраниха от служба кмета на Созопол

Отстранена е и основната счетоводителка на общината

Припомняме, Тихомир Янакиев от Българска социалистическа партия завоюва изборите след съвсем 12-годишно ръководство на Панайот Рейзи, който в края на третия си мандат напусна ГЕРБ и на изборите влезе в общинския съвет като консултант от Съюз на демократичните сили.

Името на Рейзи беше забъркано в скандал поради заграбване на средства.

На 16 април Апелативният профилиран съд дефинитивно го освободи от служба дружно с основния счетоводител на общината Златка Мусева. Двамата са обвинени от март месец за заграбване на средства в изключително огромни размери . Според съда те не са спазвали контракти по ремонтни действия на територията на община Созопол.

След това Панайот Рейзи подаде оставка от ГЕРБ , само че реши, че няма да се откаже от мандата си като кмет на Созопол. Той обаче беше краткотрайно отхвърлен от поста след решение на Специализирания углавен съд.
 Освободиха дефинитивно от служба Панайот Рейзи
Освободиха дефинитивно от служба Панайот Рейзи

Решението не предстои на обжалване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР